Доступність посилання

ТОП новини

ООН: нова угода у справі боротьби з тероризмом


ООН: нова угода у справі боротьби з тероризмом

Прага, 24 січня 2002 – Генеральний секретар ООН Кофі Аннан оголосив, що всі члени ООН - 189 країн світу, можливо вже наступного місяця схвалять угоду у справі спільних зусиль в боротьбі з тероризмом. Поки що головним неузгодженим положенням проекту нової угоди залишається визначення: хто є терористом.

У підготовці нинішньої угоди використано положення із низки попередніх міжнародних домовленостей і протоколів у справі боротьби з тероризмом, а також враховано нову ситуацію у світі після терористичних актів у Нью-Йорку і Вашінгтоні. Однак, останніми роками і до нинішнього дня, як підкреслюють дипломати і юристи ООН, полеміку в підготовці текстів подібних угод викликає визначення тероризму. На прикінцевому етапі підготовки нинішньої угоди багато країн, в тому числі Сполучені Штати пропонують компромісний варіант, який минулої осені запропонувала Австралія. Проте Організація «Ісламська конференція», яка об’єднує 56 мусульманських країн, відкинула запропоновану формулу тероризму, яка, наїхню думку, не робить винятку для національно-визвольних рухів, спрямованих проти іноземної окупації. У даному випадку ідеться про палестинську автономію, яка домагається незалежності від Ізраїлю. При цьому Сірія, Ліван та інші арабські країни наполягають на тому, що збройний опір палестинців проти ізраїльської окупації є законний. Тим часом Пакистан став на захист ісламських бойовиків у Кашмірі, які домагаються незалежності штату від Індії.

Сполучені Штати вважають, що останню проблему, у світлі дотеперішніх декларацій пакистанського керівника Мушарафа у справі боротьби з тероризмом і після досягнення миру між Індією і Пакистаном, цю проблему вдасться розв’язати. До речі, кілька років тому Індія запропонувала свою версію визначення тероризму, згідно з якою, це акт, який спричиняє смерть або поранення людей з метою залякування або змушування урядів чи міжнародних організацій до певних дій або стримування їх від таких дій. Проте, як уже було згадано, мусульманські країни вимагають внести до подібних формулювань винятки, які звільняли б від звинувачень в тероризмі тих людей чи ті групи, які ведуть боротьбу за національне визволення і послуговуються згаданими методами.

Однак, на нову угоду ООН у справі боротьби проти тероризму, за словами оглядачів, матимуть сейсмічний вплив терористичні акти, здійснені у Сполучених Штатах 11 вересня минулого року, в яких загинуло кілька тисяч невинних людей. Кофі Аннан поки що докладає зусиль, щоб переконати учасників дискусій прийняти австралійське визаначення тероризму, яке найбільшою мірою відповідає міжнародному праву. Країни Європейського союзу теж у більшості підтримали цей варіант визначення. Тероризм – це тероризм, заявив нещодавно Іносенсіо Аріяс, посол при ООН від Іспанії, яка тепер головує в Європейському союзі. Якщо досі проблема визначення терозизу не стояла на перешкоді до підписання 12-ти попередніх угод про боротьбу з тероризмом, каже Аріяс, то вона не повинна стати на перешкоді і до ухвалення нинішньої угоди, особливо після терористичних актів 11 вересня минулого року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG