Доступність посилання

ТОП новини

Справа Ґонґадзе тяжіє над Україною


Справа Ґонґадзе тяжіє над Україною

Прага, 28 січня 2002 ― Справа Георгія Ґонґадзе залишається головною перешкодою для України, яка затримує політичні та економічні реформи, вважають посол Сполучених Штатів в Україні Карлос Паскуаль та його попередник на цій посаді, а нині чільний урядовець у Державному Департаменті Стівен Пайфер. Зі своїм баченням України та американської політики стосовно цієї держави вони виступили на сторінках американського журналу The Washington Quarterly, що його видає впливовий Центр Стратегічних та Міжнародних Досліджень США.

Автори статті під назвою «Заявка України на вирішальне місце в історії» зауважують, що сьогодні Україна має найсприятливіші можливості для того, щоб зробити вирішальний крок як демократична країна з ринковою економікою та поглибити інтеґрацію з Європою. Але однією з найбільших перешкод на цьому шляху залишається невирішена справа зникнення журналіста Георгія Ґонґадзе.

У цій справі, на думку американських дипломатів, найголовнішим є продемонструвати, що правова система працює, та відновити довіру до неї. Для цього потрібне публічне обговорення розслідування. Також Карлос Паскуаль та Стівен Пайфер рекомендують генеральній прокуратурі поділитися своїми матеріалами та налагодити діалог із працівниками ФБР, яких українська сторона запросила для проведення консультацій.

Загалом же американські дипломати наголошують, що Сполучені Штати підтримуватимуть українські реформи, що відповідають прагненню України інтегруватися у Європу. Але успіх міжнародних зусиль підтримки України залежатиме передусім від ефективності її власних зусиль у розбудові відкритої політичної ситсеми та конкурентної ринкової економіки.

На думку американських дипломатів, для України фундаментальною проблемою є створення впевненості, що вона є відданою демократичним принципам, які кардинальним чином визначають європейську державу. У зв’язку з цим вони наголошують на необхідності проведення вільних і чесних парламентських виборів, які мають стати потужним сигналом про політичну зрілість України та її повернення на рейки демократичних реформ.

Карлос Паскуаль та Стівен Пайфер, проживши в Україні не один рік та добре знаючи українську політичну сцену, наголошують на тому, що олігархи, які не зацікавлені у продовженні реформ, відіграють занадто велику політичну роль, особливо якщо взяти до уваги концентрацію засобів інформації у їхніх руках та складнощі, пов’язані з цим для проведення наступних парламентських виборів.

Щодо економіки, то Карлос Паскуаль та Стівен Пайфер вважають, що реформи попереднього уряду створили умови для нинішніх високів темпів зростання. Продовжити ці реформи та створити ясні та чесні правила для залучення закордонних інвесторів – це те, що українській економіці потрібно зараз. Щодо інвестицій, то вони нагадують, що США і далі залишаються найбільшим закордонним інвестором в Україні, чиї інвестиції перевищують російські на третину.

Американські дипломати зауважють, що побоювання щодо більшого впливу російського капіталу не мають під собою підстав доти, доки процес приватизації є прозорий. А в довгостроковій перспективі найкращою гарантією суверенності України та її рівноправних стосунків з Росією є відданість демократії та міцна економіка, пов’язана зі світовим ринком. Проте Україна не може ризикувати, щоб Росія першою увійшла до Світової Організації Торгівлі, а її зв’язки з Європою були тісніші, в той час як Україна залишилася б позаду, тому Карлос Паскуаль та Стівен Пайфер і закликають Україну пришвидшити процес вступу до СОТ.

У своїй статті американські дипломати наголошують, що Україна зараз має найкращий шанс для вирішення своїх проблем, незважаючи на виклики, пов’язані з виборами, незавершеними реформами та загальним економічним уповільненням у світі. Це буде непросто, говорять американські дипломати, але за десять років реформ Україна досягла важливої віхи – вона сама визначає своє майбутнє, і для неї настав час для того, щоб посісти гідне місце у міжнародній спільноті, ставши сучасною європейською державою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG