Доступність посилання

ТОП новини

Чого прагнув у Москві глава адміністрації президента України Володимир Литвин?


Чого прагнув у Москві глава адміністрації президента України Володимир Литвин?

Прага, 13 лютого 2002 - Глава адміністрації президента України Володимир Литвин у середу, під час робочого візиту до Москви, зустрівся з керівництвом Росії, у тому числі і з російським президентом Володимиром Путіним.

За офіційними повідомленнями, Володимир Литвин їздив до російської столиці для обговорення питання щодо будівництва газопроводу в обхід України.

Однак, як зауважують спостерігачі, закулісна мета цієї поїздки – залучитися підтримкою на нинішніх виборах до українського парламенту.

За повідомленням прес-секретаря російського президента, Володимир Путін під час розмови з Володимиром Литвином обговорював тему «Року України у Росії».

А після зустрічі з головою Ради Федерації Росії Сергієм Мироновим, Володимир Литвин заявив журналістам, що «нині як ніколи, Росія й Україна зацікавлені одна в одній». «Я переконаний, - заявив він, що немає необхідності для Росії будувати газопровід через Білорусь і Польщу» в обхід України. «Росія може збудувати в Україні газоперекачувальні станції, які обійдуться в 900 мільйонів гривень, і в Росії буде прямий вихід на Польщу», - заявив керівний адміністрації президента України.

Литвин також зауважив, що на останньому референдумі в Україні виборці висловилися за реорганізацію структури парламенту й створення двопалатного законодавчого органу. З огляду на це, зазначив Литвин, для українських парламентарів буде корисним досвід Ради Федерації.

А керівник верхньої палати російського парламенту Сергій Миронов повідомив журналістам, що Володимир Литвин запросив російських парламентарів бути спостерігачами під час виборів до Верховної Ради України 31 березня.

За словами Миронова, «Це було б корисним для усіх, аби переконатися, що вибори будуть демократичними». Він також сказав, що йому було цікаво почути від гостя про те, що відбувається в Україні. Пан Миронов нічого не сказав про те, чи не представлявся часом Володимир Литвин також як і лідер передвиборчого блоку «За єдину Україну».

Цей блок, який у нинішній парламентський боротьбі в Україні активно бореться за депутатські місця, - не приховує своєї пропрезидентської спрямованості.

На думку оглядачів, справжня мета несподіваного робочого візиту Володимира Литвина до Москви якраз і полягає у тому, аби здобути підтримку російського керівництва у нинішніх парламентських перегонах в Україні. Позиція Кремля автоматично впливає на позиції російського бізнесу в Україні, а також на позиції російських політтехнологів, іміджмейкерів, які нині вже активно працюють на українських теренах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG