Доступність посилання

ТОП новини

23 лютого виповнюється 84 роки від загибелі кримськотатарського політика і поета Челебі Челебієва


23 лютого виповнюється 84 роки від загибелі кримськотатарського політика і поета Челебі Челебієва

Київ, 18 лютого 2002 - Челебі Челебієв (справжнє ім’я – Нуман Челебі Джихан) народився 1885 року у кримському селі Санаку. Після закінчення медресе у Симферополі він навчався в університеті Стамбула і був там заарештований за пропаганду соціалістичних ідей. По звільненні він повернувся до Росії, а з початком Першої світової війни вступив добровольцем до російської армії.

Повернувшись до Криму у березні 1917 року, Челебієв був обраний головою Мусульманського виконавчого комітету та муфтієм-головою Таврійського мусульманського духовного управління. Невдовзі він став автором національного гімну під назвою «Я присягнувся».

23 липня Челебієв був заарештований представниками Тимчасового уряду за так зване «підбурювання» кримськотатарського батальйону, який відмовився відправитися на фронт. Але вже через два дні він був звільнений на вимогу кримськотатарських організацій.

2 жовтня на Другому Всекримському з’їзді татар у Симферополі Челебієв виклав програму перетворення Мусульманського виконкому на кримськотатарський парламент – Курултай. Його основним завданням мало стати створення територіальної автономії під гаслом «Крим для кримчан», тобто для усіх мешканців півострова без огляду на національність. Челебієв засудив більшовицький переворот у Петрограді і спільно з лідерами українських організацій взяв участь в утворенні Кримського революційного штабу.

10 грудня Челебієв був обраний головою Курултаю та його виконавчого органу – Ради директорів. Однак він виявив нерішучість в організації збройного опору більшовикам і 4 січня 18-го року подав у відставку з усіх посад. На пропозицію Челебієва Курултай розпочав переговори з більшовиками про припинення бойових дій на всьому півострові. Скориставшись цим, більшовики 14 січня захопили Симферополь, заарештували Челебієва і літаком перевезли до Севастополя. Там 23 лютого він був розстріляний у міській в’язниці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG