Доступність посилання

ТОП новини

Джейнз Форін Репорт про кримінальні перспективи Леоніда Кучми


Джейнз Форін Репорт про кримінальні перспективи Леоніда Кучми

Прага, 19 лютого 2002 – Чи не вперше таке солідне видання, як Джейнз Форін Репорт наголосило на можливості арешту президента України у разі його виїзду за кордон, зокрема-до США. У останні дні засоби інформації світу цитували деякі місця із статті цього лондонського авторитетного видання під назвою «Таємниця вбивства в Україні», яка з’явилася на шпальтах 14 лютого цього року. Про що ж йдеться у самому оригіналі.

У оприлюдненому матеріалі впливового на Заході аналітичного видання коротко згадується початок самої публічної історії магнітофонних записів з кабінету Леоніда Кучми, приховано зроблених колишнім українським майором президентської охорони Миколою Мельниченком. До чого був причетний лідер українських соціалістів Олександр Мороз, котрий, як інформує Джейнз Форін Репорт, вперше оприлюднив у Києві деякі фрагменти цих записів 28 листопада 2000 року. У статті підкреслюється, що касетний скандал не лише викликав гам в самій Україні але й призвів до міжнародної ізоляції держави, а із занепадом взаємин з Заходом «братерську руку Кучмі подала Росія».

Нині, коли Мельниченко отримав політичний притулок в Америці, знову постало питання, чи автентичні ці записи? Джейнз Форін Репорт зауважує, що «політики, котрі побували в офісі Кучми, впізнали свої голоси на цих стрічках». Далі у статті йдеться про те, що український президент впродовж 15 місяців стверджував, що записи змонтовані із фрагментів його автентичного голосу і це ніби-то повністю змінило сенс того, що він насправді казав. Однак, як зауважується далі у публікації, експерти з Федерального бюро розслідувань США прийшли до висновку, що «автентичність записів не викликає жодних сумнівів». Цим займався відомий експерт Брюс Кеніґ, котрий 25 років працював в ФБР, 20 з яких присвятив аналізу аудіо- та відеоматеріалів. Цей експерт був причетний до розслідування знаменитої Уотерґейтської справи і виступав свідком у 320 судових справах у США та Європи, включно із трибуналом зі злочинів у колишній Югославії.

Далі Джейнз Форін Репорт розмірковує, що «згідно з американським законодавством ці стрічки можуть тепер фігурувати у будь-якому суді, як юридичні докази у судовому процесі»; і у разі їх використання «в справі Лазаренка, Кучмі буде унеможливлено візит до Сполучених Штатів». Вже тепер ФБР має у своєму розпорядженні фрагменти записів розмов Леоніда Кучми з міністром внутрішніх справ Юрієм Кравченком і головою президентської адміністрації Володимиром Литвином і з них випливає, що «Кучма вимагав, щоб Кравченко потурбувався про уїдливого журналіста».

Джейнз Форін Репорт запитує:« Що ж буде з Кучмою?» і зауважує, що «український парламент не може розпочати процедури імпічменту тому, що існуюче законодавство не має для цього підстав. І коли парламент ухвалить відповідний закон, його має підписати президент і тому жодний новий закон, який би сприяв процедурі імпічменту, не може діяти без подолання вето президента». Згаданий часопис також наголошує, що «з 1992 року суди і розслідування щодо українських офіційних осіб відбувалися лише в Німеччині, Бельгії, Швейцарії чи в США, але не в Україні»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG