Доступність посилання

ТОП новини

Нова держава – Сербія і Чорногорія


Нова держава – Сербія і Чорногорія

Керівники Югославії, Сербії і Чорногорії Воїслав Коштуніца, Зоран Джінджич та Міло Дюканович - за участю керівника Європейського союзу з питань безпеки Хав’єра Солани сьогодні у Палаці федерації у Белграді підписали угоду про перебудову Союзної Республіки Югославія у нові державу, назвою якої є – Сербія і Чорногорія.

Політичну угоду мають обговорити парламенти Югославії, Сербії та Чорногорії. Так звану Конституційну хартію нової держави буде ухвалено до червня.

Президент Югославії Коштуніца зазначив:

"На початку нового століття – це й початок нових відносин між Сербією і Чорногорією. Наші дві держави мали своє незалежне життя у 19-му і на початку 20-го століття. Наші народи в різний спосіб улаштовували свої стосунки в трьох Югославіях – між світовими війнами, під владою Тіто і під Мілошевічем".

Хав’єр Солана зазначив, що врегулювання сербсько-чорногорських відносин сприятиме стабільності в регіоні і Європі та, що Європейський Союз надасть повну підтримку й допомогу перебудованій державі.

За його словами,

"Не йдеться ні про який кінець, а навпаки - про початок процесу, який створить умови для приєднання Сербії і Чорногорії до Європейського Союзу".

Керівник Чорногорії Міло Дюканович висловив сподівання, що три парламенти ухвалять угоду й наголосив, що республіка цією угодою не зреклася права на самовизначення.
XS
SM
MD
LG