Доступність посилання

ТОП новини

В Белграді уже кілька місяців точаться палкі дебати про співробітництво з Міжнародним трибуналом у Гаазі


В Белграді уже кілька місяців точаться палкі дебати про співробітництво з Міжнародним трибуналом у Гаазі

Белград, 8 квітня 2002 – Протягом вихідних чільні урядовці Югославії й Сербії нарешті дійшли згоди щодо проекту відповідного закону. Сьогодні із запропонованим варіантом погодилися й чорногорські соціалісти, коаліційні партнери сербських демократичних сил.

Сербія стала заручником не лише групи колишніх урядовців, яких Трибунал звинувачує у скоєнні воєнних злочинів, а й групи депутатів з Чорногорії, без яких у союзному парламенті не можна ухвалити жодного закону. Соціалістична народна партія Чорногорії у минулому постійно підтримувала Слободана Мілошевича. Після його усунення від влади ця партія стала союзником сербських демократичних сил. Саме вона, разом з партією президента Воїслава Коштуніци, гальмувала співробітництво з Гаазьким трибуналом, посилаючись чи, то на конституцію чи на права людини чи на національну гідність. Глава держави тим часом усе-таки погодився, що звинувачених треба видати. Чорногорці зволікали до останньої хвилини.

Треба сказати, що чорногорські соціалісти у своїй республіці – опозиція, а у Белграді вони підтримують правлячу коаліцію. Через це вони в змозі шантажувати своїх сербських партнерів.

Законопроектом передбачається, що звинувачені мають право оскаржити звинувачення перед окружним й відтак перед верховним судом. Проте, процес мав би тривати не довше від десяти днів.

Урядовці у Белграді заявляють, що надзвичайну сесію парламенту буде скликано на протязі цього тижня, ймовірно у вівторок або в середу. Отож, група найближчих співробітників Мілошевича буде на волі ще десять днів. Цікаво, що лише один із них – колишній віце-прем'єр-міністр Микола Шаінович – перебуває вдома. Інші уже кілька тижнів ховаються поза столицею.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG