Доступність посилання

ТОП новини

Президентські вибори у Франції. Зустріч президента Буша із саудівським принцом Абдуллю


Президентські вибори у Франції. Зустріч президента Буша із саудівським принцом Абдуллю

Прага, 25 квітня 2002 – Із сторінок західної преси і далі не сходять численні відгуки на результати президентських виборів у Франції. Оглядачі коментують також зустріч президента США Буша із саудівським коронним принцом Абдуллою у справі близькосхідного конфлікту.

Коментуючи результати недільних президентських виборів у Франції, британська газета «Таймс» зупиняється зокрема на реакції кандидата-лідера, тобто нинішнього президента Шірака на успіх лідера крайно правих Ле Пена, із яким Шірак зустрінеться тепер у другому турі голосувань 5 травня. Шірак відкинув пропозицію Ле Пена влаштувати телевізійну дискусію перед наступними голосуваннями, заявивши, що з відомим своєю нетолерантністю й ненавистю кандидатом він не матиме жодних дебатів або компромісу. Цю реакцію президента Шірака, пише газета «Таймс», схвалила більшість французьких політичних діячів, у тому із угруповань іншої політичної орієнтації, зокрема з лівих. Проте, на думку самої газети, принципи демократії вимагають проведення такої дискусії. Немає значення – що люди думають про Ле Пена або його Національний фронт, веде далі газета, підтримка з боку виборців дає йому право виступати в ролі повноправного кандидата. Тим часом бойкот Шірака лише допоможе Ле Пенові, який твердить, що він постійно зазнає остракізму з боку французької політичної бюрократії, яка служить сама собі, а не народові. На думку газети, саме цей факт допомагає Ле Пенові здобувати голоси.

Газета «Нью-Йорк таймс», теж у редакційній статті коментує сьогоднішню техаську зустріч президента США Буша із саудівським коронним принцом Абдуллою у справі врегулювання ізраїльсько-палестинського конфлікту. Попри численні розбіжності у поглядах двох лідерів і їхніх країн, пише газета, їхні зусилля спрямовані в одному напрямку. Однак, головна різниця між ними полягає в тому, що Сполучені Штати тепер є у стані війни з мусульманським тероризмом, а Саудівська Аравія вже протягом тривалого часу є головним експортером і джерелом фінансової підтримки радикального ісламу. Попри це газета вважає, що принц Абдулла є політиком далекоглядним, тому можна сподіватися, що йому вдасться знайти спільну мову із президентом Бушем. Саудівська Аравія залишається головною економічною силою в арабському світі і має в ньому колосальні політичні впливи. Вона є також найбільшим у світі експортером нафти й імпортером американської зброї. Ці важливі фактори, закінчує газета, і далі єднатимуть США і Саудівську Аравію попри взаємні тертя, що постали останнім часом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG