Доступність посилання

ТОП новини

Про релігійну ситуацію в Криму. Інтерв’ю з головою Комітету у справах релігій при кримському уряді Володимира Маліборського


Про релігійну ситуацію в Криму. Інтерв’ю з головою Комітету у справах релігій при кримському уряді Володимира Маліборського

Симферополь, 21 травня 2002 - Ми вже детально розповідали про конфлікт довкола кафедрального собору Святих рівноапостольних князя Володимира й княгині Ольги УПЦ Київського Патріархату. У неділю віруючі і духовенство Кримської Єпархії УПЦКП вийшли на вулицю з протестом і провели молебень біля Фонду майна АРК, який намагається відібрати приміщення храму. Я взяв інтерв’ю з цього приводу у представника республіканської влади – голови Комітету у справах релігій при кримському уряді Володимира Маліборського.

Конфліктна ситуації довкола храму виникла ще у 1996 році, коли Фонд майна АРК надумав розмістити у приміщенні колишнього клубу військового училища, переданого Міністерством оборони УПЦ Київського Патріархату за рік до того, біржу. З того часу і продовжуються спроби Фонду майна відібрати храм. Зрештою, на початку травня чиновники таки передали перший поверх приміщення Єпархіального Управління комерційним структурам. Це й вивело людей на вулицю, а єпископ Кримських і Симферопольський Климент звернувся за захистом до української й міжнародної громадськості, заявивши про переслідування на релігійному ґрунті.

А от голова Комітету у справах релігій при уряді автономії Володимир Маліборський вважає, що ситуацію довкола храму УПЦ Київського Патріархату не слід драматизувати. В інтерв’ю Радіо «Свобода» він заявив, що питання приміщення для кафедрального собору та Управління Кримської єпархії УПЦ Київського Патріархату ближчим часом вирішить Верховна Рада Криму, яка торік уже ухвалювала відповідне рішення, яке, правда, суперечить чинному законодавству, а тому не виконується Фондом майна АРК. Каже пан Маліборський:

Володимир Маліборський сподівається, що у червні проблему буде вирішено. Представники ж Кримської єпархії УПЦ Київського Патріархату налаштовані не так оптимістично. Вони кажуть, що не мають підстав довіряти владі, тож поки що молитимуться під стінами Фонду майна Криму, просячи у Господа захисту для себе і прозріння для чиновників.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG