Доступність посилання

ТОП новини

Розширення ЄС може бути трохи спізненим і не стати фактом 1 січня 2004 року, заявив у високий урядовець з Європейської Комісії Енеко Ландабуру в інтерв'ю для польської газети «Трибуна»


Розширення ЄС може бути трохи спізненим і не стати фактом 1 січня 2004 року, заявив у високий урядовець з Європейської Комісії Енеко Ландабуру в інтерв'ю для польської газети «Трибуна»

Варшава, 23 травня 2002 - Ця перша така публічна заява була зроблена в день, коли у Варшаві проходив самміт міністрів закордонних справ країн кандидатів для вступу в ЄС.

Польща на повній парі йде до Європейського Союзу і нема дня, аби в Варшаві не відбувалися якісь дуже важливі події, пов'язані з розширенням ЄС. Так щойно 22 травня пройшов самміт міністрів закордонних справ країн-кандидатів, а вже 23-го, себто , наступного дня, сьогодні до польської столиці прибула комісар для справ енергетики та транспорту Євросоюзу Лойола де Паласіо. Одначе, вся польська столиця цитує не її висловлювання, а найважливішого урядовця з Європейської Комісії Енеко Ландабуру, який вперше публічно заявив про те, що Польща не стане членом Євросоюзу 1 січня 2004-го року. Неофіційно мовиться, що таку саму думку мають багато інших дипломатів у Брюсселі. Розширення Євросоюзу реально, стверджує відбудеться най скоріше в червні 2004-го, стверджує Брюссель вустами своїх високопоставлених урядовців .Зрештою і ця дата може бути неостаточною, хоча, скоріше всього далі літа відтягувати розширення не будуть. Причина піврічного спізнення, а для Польщі, підкреслюємо, лічиться кожен день, бо країна плекає великі сподівання розв'язати багато проблем разом зі вступом в клуб багатих, отож можливе піврічне спізнення, яке пророкують високі урядники з Європейської Комісії , пояснюється тим, що , мовляв, з Польщею теж є немало клопотів в процесі переговорів, а тут ще додається проблема Калінінграда, труднощі з поділеним Кіпром та багато інших процедур. Словом, сподівання почати новий 2004-тий рік, будучи у Європейському Союзі, це для поляків, так виглядає, мрія нереальна. Добре буде, якщо принаймні завершити 20004-тий рік Польща зможе в складі багатих і благополучних. У зв'язку з такою заявою високого урядника Європейської Комісії може виникнути низка ускладнень. Наприклад, Україна, якій Польща обіцяла запровадити візи для її громадян в останню чергу , перед самим вступом Польщі в ЄС , може тепер ставити питання про пересунення терміну на пізніше. Польські власті, і зокрема, прем'єр Лєшек Міллєр, щоправда, залишаються оптимістично налаштованими і воліють говорити все таки про дату розширення ЄС 1 січня 2004-го року. Принаймні вона увесь час звучала на самміті міністрів закордонних справ країн кандидатів для вступу в Євросоюз, на якому держави узгоджували свої позиції в переговорному процесі з ЄС стосовно таких складних, зокрема, питань, як фінансування і сільське господарство. Країни-кандидати домовлялися на самміті у Варшаві про те, що будуть домагатися від ЄС рівних уже від 2006-го року умов конкуренції для рільників країн п’ятнадцятки та рільників держав-кандидатів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG