Доступність посилання

ТОП новини

Олександр Єльяшкевич збирається подати в суд на президента Кучма за океаном. Які ж шанси, що американське правосуддя розгляне його позов?


Олександр Єльяшкевич збирається подати в суд на президента Кучма за океаном. Які ж шанси, що американське правосуддя розгляне його позов?

Вашінґтон, 23 травня 2002 - Кожна особа, яка має право на проживання в США, має також право звернутися до судових інстанцій з будь-якими клопотаннями, які можуть бути юридично обґрунтовані. Однак притягнення до судової відповідальності іноземного лідера на території США дуже складна справа з кількох причин. Передусім, слід узяти до уваги низку міжнародних домовленостей, які ускладнюють розгортання такого процесу. По-перше, це справа територіальної юрисдикції і, по-друге, це пошанування суверенітету іноземних держав та їх лідерів. Скажімо, дещо полегшує в просуванні позову випадок, що іноземний лідер уже допустився кримінальних злочинів на території США, наприклад, відмивання капіталів, отриманих пограбуванням власного народу. Особа, яка проживає на території США, може, однак, звернутися до суду не в кримінальній, а в цивільній справі, тобто може домагатися розгляду справи в рамках міжнародного акту про тортури. Скажімо, можна звернутися до суду щоб розглянути справу про те, що з наказу іноземного лідера ту особу було побито або завдано шкоди в контексті акту про тортури. Колишній прем’єр-міністр України Павло Лазаренко в намаганні отримання політичного притулку в США та з метою недопущення його виїзду до Швейцарії також посилався на цей міжнародний акт про тортури. Щоправда, і в цьому випадку шанси на завершення справи є невеликими з огляду на ту ж територіальну відсутність обвинуваченого. Єдиний негайний аспект, скажімо, задоволення позивача може стати те, що такий судовий процес міг би мати політичні наслідки для самого іноземного лідера. Ідеться про внутрішньополітичні та міжнародні наслідки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG