Доступність посилання

ТОП новини

Кількість кримських татар у парламенті автономії збільшиться


Кількість кримських татар у парламенті автономії збільшиться

Симферополь, 12 червня 2002 - В середу ввечері Апеляційний суд Криму задовольнив скаргу кандидата у депутати Верховної Ради Сервера Мемедляєва і визнав його обрання депутатом законним. Таким чином суд відкинув претензії на депутатство представниці впливової кримської сім’ї Франчуків.

Майже два місяці тривала судова суперечка за депутатський мандат у кримському виборчому окрузі №70, що в Кіровському районі. Тут 31 березня із солідним відривом переміг висуванець Меджлісу Сервер Мемедляєв. Однак, на його нещастя, там же балотувалася і пані Людмила Франчук – хранительниця сімейного вогнища впливового у Криму та за його межами сімейства Франчуків, дружина екс-прем’єра автономної республіки, а нині народного депутата Анатолія Франчука.

Пані Франчук на виборах посіла лише 5 місце, відставши від переможця майже на 500 голосів. Однак, духом не впала, а заручившись фінансовою й моральною підтримкою та впливом своїх родичів, вирішила повоювати за мандат. 9 квітня Центральний суд Симферополя за позовом Людмили Франчук визнав вибори в окрузі №70 недійсними.

Сервер Мемедляєв каже, що звинувачення пані Франчук у серйозних порушення під час виборів – несправедливі і не мають під собою жодних реальних фактів:

“Вона звинувачує голову дільничої комісії №77 і говорить, що, начебто були підтасовки з боку голови й членів виборчкому. Цей факт несе за собою кримінальну відповідальність, чого не було. Насправді ж – це заздалегідь продумана тактика кандидата, що програв. Будь-якими методами вибити переможця і домогтися перевиборів. Це їм не вдалося,” - заявив Сервер Мемедляєв.

У середу Апеляційний Суд Криму скасував рішення суду першої інстанції і відхилив вимоги пані Франчук. Каже Сервер Мемедляєв: “Все-таки законність і справедливість мають перемогти. На шляху становлення демократичного суспільства в Криму і загалом в Україні – це дужке важливо”, - переконаний пан Мемедляєв. Однак, вигравши суд, він ще не став депутатом. Сторона, яка програла, збирається оскаржувати судове рішення у Верховному Суді України. Крім того, Центральна виборча комісія Криму на чолі з Іваном Поляковим має особливе ставлення до сім’ї Франчуків. Тож, чи збільшиться кримськотатарська група у парламенті автономії – питання залишається відкритим.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG