Доступність посилання

ТОП новини

«Окремі проблеми розвитку духовності українського суспільства в контексті світової глобалізації» - інтерв’ю з відомим філософом Аркадієм Ровнером


«Окремі проблеми розвитку духовності українського суспільства в контексті світової глобалізації» - інтерв’ю з відомим філософом Аркадієм Ровнером

Київ, 21 червня 2002 - В умовах розбудови демократичного суспільства в Україні питання духовності не перебувають на передньому плані. Тому актуально звучать питання: “Чи збережеться культура в умовах глобалізації? Чи не зашкодить розвитку демократії впровадження маніпулятивних технологій? Як зберегти ідентичність національного в умовах глобалізації? Чи можна змінити життя на краще, вдаючись до психотехнік?“

На ці та інші питання пробували шукати відповіді учасники конференції та практичних семінарів, проведених Університетом ефективного розвитку вкупі з Міжнародним центром перспективних досліджень та агенцією “Інтерактив-піар-груп”. Тон задавали доповіді та практикум відомого філософа, професора Нью-Йоркського і Московського університетів, письменника, богослова і містика Аркадія Ровнера.

Окремі проблеми розвитку духовності українського суспільства в контексті світової глобалізації:

Надія Степула

Пане Ровнер, суспільство в Україні переживає непрості часи становлення демократії. Що необхідно для того, щоб підняти духовність цього суспільства, своєрідно заземленого економічними негараздами в процесі росту, зануреного в реалії перманентного політичного з’ясування шляхів розвитку?

Аркадій Ровнер

На Україні не відбувається нічого нового. Те ж саме діється і в Росії, і в Америці. Завершилася історія західної цивілізації. Ми живемо в новому еоні. І ще не розуміємо, що це за час. Час дуже важкий. Відбувається напрацювання нової мови традицій. Відбувається складно. Всі говорять врізнобій, ніхто нікого не розуміє. Сьогодні ми маємо тільки “нових українців”, “нових русскіх” і новий цинізм.

Звичайно, є протидія і є зусилля тут, на Україні, і в Росії, і в інших краях – це напрацювання нових орієнтирів, нового небаченого інформативного сучасного суспільства.

Надія Степула

Пане Ровнер, сьогодні у світі широко використовуються маніпулятивні технології, зокрема і в політичних процесах. З одного боку, за допомогою психотехнік і подібного можна розвивати особистість. З іншого – можна особистістю маніпулювати в яких завгодно цілях. - Яка небезпека ї використання цих технологій існує для таких країн, як молода незалежна Україна, в умовах нинішнього етапу розбудови демократії?

Аркадій Ровнер

Тільки й робиться сьогодні, що використовується маніпулятивна технологія в усіх західних або тих, які до західних наближуються – щоб контролювати всі сторони суспільного життя. Протидія справді існує. Частково протидія симулюється та інсценується. Я не вірю глобалістам. Я не вірю й антиглобалістам. Мені здається, це – одна компанія. Та ось на конференції виступав один чоловік, який сказав, що розробляє для України глобальний проект , який повинен зробити глобалізм осмисленим, наповнити його глибоким змістом. Тобто, замість боротьби з глобалізмом він пропонує повернути процес неминучої глобалізації в бік розвитку культури. Дай Боже, аби це тільки було можливим, то було б чудово.

Протидія темним силам існує завжди. У традиційному світі, яким є Україна, Росія протидія, - можливо, підспудно, завжди є, на це я тільки й розраховую.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG