Доступність посилання

ТОП новини

У німецькому бундестазі знову розгорілася суперечка навколо питання про доступ до архівів колишньої служби безпеки НДР


У німецькому бундестазі знову розгорілася суперечка навколо питання про доступ до архівів колишньої служби безпеки НДР

Берлін, 28 червня 2002 - У п'ятницю під час парламентських дебатів соціал-демократи та “зелені” виступили за лібералізацію окремих положень закону про дослідження архівних документів “штазі”.

Суперечка точиться навколо лише одного положення в законі про архіви служби безпеки НДР, яке відкриває доступ до документів також журналістам та науковцям. Свого часу колишній канцлер Німеччини Гельмут Коль виступив проти оприлюднення свого досьє, що роками збирали на нього агенти “штазі”. Федеральний адміністративний суд задовольнив позов екс-канцлера. Таким чином було заборонено оприлюднювати документи, які стосуються відомих особистостей, якщо вони не належать до кола осіб, що співпрацювали з ендеерівським режимом. Журналісти та співробітники федеральної установи з дослідження архівів “штазі” висловили побоювання, що тепер наукова робота з документами колишньої служби безпеки НДР буде практично заблокована.

І от тепер соціал-демократи та “зелені” вирішили знову дозволити журналістам та науковцям доступ до архівних документів, які стосуються видатних особистостей. Для цього необхідно внести зміни до закону про архіви служби безпеки колишньої НДР. Але, якщо раніше політичні партії, представлені в Бундестазі, практично одностайно ухвалювали рішення, що стосуються архівів “штазі”, то тепер позиції депутатів розійшлися. Християнські демократи та ліберали, наприклад, виступили проти лібералізації закону. На їхню думку, особи, що стали жертвами служби безпеки колишньої НДР, втратять необхідний захист. До речі, міністр внутрішніх справ Німеччини Отто Шілі також дотримується думки, що з огляду на захист особистих даних документи з архівів “штазі” не варто оприлюднювати. Депутат бундестагу від Християнсько-демократичного союзу Ваатц звернув увагу на небезпеку інструменталізації архівів із внутрішньополітичною метою. На його думку, у випадку Коля йшлося не стільки про дослідження історії НДР, скільки про пошук доказів, які б свідчили про протизаконні дії екс-канцлера.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG