Доступність посилання

ТОП новини

Польща розпочала новий тиждень із реконструйованим урядом


Польща розпочала новий тиждень із реконструйованим урядом

Варшава, 9 липня 2002 - До праці приступили новий віце-прем’єр, він же міністр фінансів, новий міністр справедливості він же - генеральний прокурор і новий міністр культури. Чому прем’єр Польщі Лєшек Міллєр вирішив змінити чільних міністрів саме зараз? Чи це не означає зміни стратегії лівого уряду в Польщі?

Аналітики відзначають радше намагання Лєшка Міллєра змінити стиль управління. Щось суттєво змінити зараз в стратегії нема можливості, оскільки Польща у дуже складній економічній ситуації. Так, наприклад, закладається дефіцит бюджету на наступний рік у сорок мільярдів злотих – це приблизно десять мільярдів доларів. Безробіття зростає і не видно перспективи, аби у цій сфері щось поліпшилося. Деякі західні аналітики навіть прогнозують, що після вступу Польщі в Європейський Союз ще десять років не буде видимої зміни економічної ситуації, за винятком того, що близько двох мільйонів поляків річно виїжджатиме далі на Захід у пошуках праці. Я називаю цифри, про якими оперував цими днями представник Польщі в Конвенті Європейського Союзу Юзеф Олекси – колишній прем’єр. До речі, коли 8 липня Лєшка Міллєра запитали, чи не є Олекси нині його основним конкурентом, актуальний прем’єр Польщі дещо ображено відповів, що він не має конкурентів... Словом, лівому урядові Польщі зараз дуже тяжко. Треба було щось змінити негайно, бо рейтинги падають, а восени – у Польщі вибори до органів місцевого самоврядування, на яких ліві можуть програти. Мабуть тому і вирішили зробити такі відчутні персональні зміни в уряді.

Основне з трьох призначень, на які зважився лівий прем’єр Польщі, – це звичайно ж номінація нового міністра фінансів. Але кажуть, що Гжегош Колодко, який уже очолював міністерство фінансів у попередньому уряді, був тим, хто досить гостро критикував Міллєра...

Так, і може це мудрий крок прем’єра – зробити з опонента партнера. Тим паче, що Гжегош Колодко популярний у Польщі. Може навіть це піднесе рейтинг уряду...

Несподіваною була відставка міністра юстиції і генерального прокурора Барбари Півнік. Ми нещодавно говорили про неї, повідомляючи про те, що у в’язничній камері знайшли повішеним одного з головних свідків і,можливо, виконавця вбивства колишнього міністра спорту Польщі. Чи відставка Півнік якось пов’язана з цим скандалом?

Відставка Барбари Півнік була несподіванкою і для самих поляків. Коли прем’єра запитали, чому знято з посади міністра і генерального прокурора, то Міллєр відповів так – це зробити було треба. За цією фразою щось мусить стояти. Хоча офіційної причини досі не подано.

Як ти вважаєш, чи зміна персоналій у лівому уряді матиме ефект, на який Лєшек Міллєр очікує?

Процитую у відповідь відомого у Польщі політолога Єжі Щупанського, який вважає, що зміна персоналій є лише підтвердженням безрадності тих, хто нині править Польщею і зайвим доказом власне браку ефектів, які мала дати реалізація програми лівих.

І ще одне запитання, яке стосується гострих суперечок між прем’єром Міллєром і Радою Грошової політики, яку очолює Лєшек Бальцерович. Як може розвиватися сценарій за нового міністра фінансів?

Колодко – новий міністр фінансів знаний, з гострої критики також політики Лєшка Бальцеровича. А це не ворожить нічого доброго. Хоча сам Колодко каже, що буде дбати про про стабільність фінансів. Словом, вступаючи на посаду, новий міністр фінансів Польщі сказав, може трохи самовпевнено, йдіть усі, хто може, в літні відпустки, а я беруся до праці. Але я хотіла б відзначити одну деталь – все-таки у Польщі міністри дізнаються про свої відставки, нехай і несподівані не з газет і радіо, як це буває в Україні. З ними гарно прощаються, дякують за працю, президент навіть має традицію дарувати тим, хто йде у відставку, ручку з вічним пером, Каже при цьому, що влада – минуща, а перо, вічне. До речі, коли прощаючись з Барбарою Півнік, прем’єр підніс їй букет квітів, то вона вдала чи може справді не бачила, і відвернулася. Але прем’єр покликав її і квіти довелося взяти. Ось така цікава деталь, аби дати слухачеві трохи відпружитися при таких поважних темах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG