Доступність посилання

ТОП новини

Україна: людський розвиток і навколо


Україна: людський розвиток і навколо

Київ, 10 липня 2002 – 11 липня ООН проголосила Всесвітнім днем народонаселення, який цього року відбудеться під гаслом “Дії проти бідності: давати можливості, захищати, навчати”.

Проблема бідності особливо гостро постала перед Україною за десять років її існування як незалежної держави, і факти першого Всеукраїнського перепису населення 2001 року яскраво свідчать: боротьба з бідністю перестала бути лише соціальною проблемою, це – питання національної безпеки.

Напередодні Всесвітнього дня народонаселення у місії ООН в Україні відбулася презентація Національного звіту з людського розвитку.

Бідність в Україні – це не тільки жебраки на міських вулицях, заколочені сільські будинки, тисячі українських нелегалів у Польщі, Чехії, Португалії, Італії. Це – спорожнілі заводи і розорені лани, безпритульні діти і ВІЛ-інфіковані підлітки. Це, у першу чергу, демографічні показники.

Згідно з Національним звітом із людського розвитку, за десять років існування незалежної України кількість її населення зменшилася більше ніж на два мільйона осіб, до чого спричинили економічний колапс, міграція, підвищення рівня смертності і зменшення рівня народжуваності.

Демографічні показники у різних реґіонах України демонструють, наскільки вдало здійснюються соціально-економічні реформи у державі, вважають експерти Фонду народонаселення ООН. А заступник голови Державного комітету статистики Наталя Власенко каже: “У найкращій ситуації через низку факторів – Київ, де кількість робочих місць, рівень оплати праці і тривалість життя кращі, ніж в інших містах України. Найгірше живеться на Донбасі…”

За словами пані Власенко, успіх економічних реформ – це головна умова для подолання бідності в Україні. Стійкий економічний розвиток, економічна стабільність – запорука збільшення ринку праці, без якої нормальне життя людини неможливе…

Експерти ООН, які брали участь у створенні Звіту з людського розвитку України, переконані: лише за умов співпраці між політикумом, громадянським суспільством і бізнесом, залучення громадян до інформації та управління національними ресурсами можливо прискорити темпи людського розвитку для всіх громадян України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG