Доступність посилання

ТОП новини

Політична криза в Туреччині


Політична криза в Туреччині

Прага, 17 липня 2002 – У Туреччині триває політична криза. Після того, як минулого тижня уряд залишили сім міністрів, а з парламенту вийшли 40 членів демократичної лівої партії, очолюваної прем’єр-міністром Еджевітом, у вівторок ще 6 депутатів парламенту оголосили про свій відхід із парламенту. Оголошено також про дострокові парламентські вибори в Туреччині, які відбудуться 3 листопада.

Нагадаймо, політичну кризу спричинила відмова хворого 77-річного прем’єр-міністра Еджевіта піти у відставку. Вихід з уряду і з парламенту однопартійців Еджевіта фактично розвалив турецьке керівництво і, як підкреслюють оглядачі, загальмував економічні й політичні реформи, демократизацію країни і її вступ до Європейського союзу. Особливе занепокоєння політична криза викликала і серед країн союзу НАТО, до якого належить Туреччина.

У вівторок лідери трипартійної правлячої коаліції виступили із заявою про те, що нові загальні вибори в Туреччині відбудуться 3 листопада. Турецькі політичні діячі сподіваються, що нові вибори допоможуть оновити керівництво, припинити хаос, а також політично й економічно наблизити мусульманську Туреччину до Заходу. Проте численні оглядачі висловлюють протилежні думки: нинішній політичний хаос загальмує економічні реформи, погіршить соціальне становище населення і може навіть посилити сепаратистський рух серед курдів у зв’язку з нерозв’язаною етнічною кризою і може посилити впливи ісламських радикалів у цій країні, особливо за нинішніх умов, коли Сполучені Штати і їхні союзники готуються до воєнного удару по Іраку. Якраз у цей не надто сприятливий час до Туреччини прибув заступник міністра оборони США Вольфовіц, щоб обговорити з турецькими керівниками можливості використання турецьких військово-повітряних баз для операції проти Іраку. До речі, досі американські літаки, згідно з домовленостями у рамках НАТО, здійснюють патрульні польоти над північним Іраком із території Туреччини. На думку оглядачів, удар по Іраку не матиме ні серед турецьких мусульман, ні навіть серед прозахідно настроєних політичних діячів жодної підтримки. Прем'єр-міністр Еджевіт вже заявив, що воєнна акція проти Іраку лише поглибить хаос у турецькій економіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG