Доступність посилання

ТОП новини

Про ГУУАМ та розбіжності в галузі безпеки


Про ГУУАМ та розбіжності в галузі безпеки

Київ, 22 липня 2002 - Об’єднання ГУУАМ - за участю Грузії, України, Узбекистану, Азербайджану та Молдови - поки що не реалізувало свій потенціал. Бо “не всі з країн-учасниць були готові йти вперед так швидко й так далеко, як цього хотіли решта”. Так заявив президент України Леонід Кучми під час самміту ГУААМ, який завершився 20 липня у Ялті. Ця стосується всіх учасників ГУУАМ і після самміту. Бо у кожної країни - в економіці, політиці, та в питаннях безпеки - свої пріоритети. Про безпекові проблеми ГУУАМ – у матеріалі.

На самміті у Ялті в рамках ГУУАМ як ніколи багато говорилося про безпеку. "Президенти підтвердили незмінність позиції з боротьби з тероризмом і організованою злочинністю і підкреслили необхідність запобігання будь-яким діям, спрямованим на підтримку сепаратистських і екстремістських сил, а також на підрив суверенітету і територіальної цілісності держав-учасників ГУУАМ", - сказано в підписаному лідерами 4 країн комюніке за підсумками ялтинського самміту ГУУАМ. Окрім комюніке, також було підписано Декларацію про спільні зусилля щодо забезпечення стабільності та безпеки у регіоні, та Угоду про співпрацю між урядами у сфері боротьби з тероризмом та організованою злочинністю.

Разом з тим, самміт у Ялті ще раз окреслив певні розбіжності у підходах країн ГУУАМ. Керівництво Молдови заявляло про сепаратистські тенденції, яким ГУУАМ не протидіє. Узбекистан узагалі не брав участі у цих обговореннях. З одного боку, Ташкент призупинив своє членство в ГУУАМі, з іншого – зробив ставку на допомогу Вашингтона у цій царині. Хіба що президент Азербайджану Гейдар Алієв на перше місце поставив саме питання безпеки, а вже потім згадував про економіку та про Зону вільної торгівлі. Він заявив, що співдружність ГУУАМ повинна зайнятися врегулюванням військових конфліктів у країнах об’єднання. Адже від таких суперечок потерпають 3 із 5 членів ГУУАМ - Грузія, Молдова й Азербайджан "Ми зіштовхуємося з численними загрозами і викликами безпеці наших держав” - стверджував президент Азербайджану .

- Відверто кажучи починаєш сумніватися, чи справді малі та великі країни твердо стоять на позиції непорушності міжнародного права, яке визнає за кожною державою її суверенітет та непорушність кордонів, - казав Алієв.

А якої позиції дотримується Україна, яка свого часу намагалася ініціювати в рамках ГУУАМ спільного військового підрозділу. Грузія та Азербайджан сподівалися залучити його не тільки для охорони трубопроводів, алей до власне миротворчої роботи в у зоні ГУМ. Нині Кучма заявив, що “якісні зміни в євроатлантичному регіоні створюють сприятливий клімат для якнайшвидшого мирного розв’язання конфліктів в Абхазії, Нагірному Карабахові та Придністров’ї. Принципова позиція України в цьому зв’язку є максимально чіткою й позбавленою будь-яких двозначностей. ГУУАМ не повинен ставити перед собою недосяжні цілі і брати на себе непосильні функції. Приоритетним для ГУУАМ е економічні питання». Тобто фактично Київ визнає, що Україна, як і ГУУАМ не має достатнього потенціалу для розв’язання цих конфліктів. В тому числі й силами спільних військових контингентів.

Проте кволість ГУУАМу в питаннях безпеки компенсували США. Вони – на відміну від військових контингентів зробили ставку на спецслужби, точніше - на налагодження регіональних зв'язків між спецслужбами Грузії, Туреччини, Азербайджану. Два місяці тому підписана угода про їхню взаємодію в галузі захисту нафтотранспортних коридорів. Україна в цих ініціативах не представлена – хоча мала б для цього всі шанси, якби вчасно виявила зацікавленість. Тепер Київ намагається подолати своє відставання зусиллями в рамках заходів країн ГУУАМ на 2002 і на наступний рік. Для початку йдеться про те, аби в вересні та жовтні провести відповідно зустріч керівників прикордонних відомств країн ГУУАМ та засідання групи ГУУАМ із боротьби з тероризмом, організованою злочинністю та розповсюдження наркотиків. Мета – обговорити – конкретні проекти співпраці для безпеки транспортних коридорів країн ГУУАМ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG