Доступність посилання

ТОП новини

Євро та Європа - ефекти


Євро та Європа - ефекти

Брюссель, 25 липня 2002 -

Людмила Ваннек: Єдина європейська валюта євро після багатьох місяців непевності і безнадійного падіння по відношенню до американського долара за останнім часом стрімко зросла до гори і дійшла свого рубікону. Тобто зрівнялася з американським доларом.

Який економічній, політичний і практичний ефект це принесло Європі?

Славко Волинський

У зв'язку з падінням курсу американського долара на світових валютних біржах і насамперед на біржах американських, паніка американських фінансистів та бізнесменів не вщухає. Натомість Європейський Союз, після того як євро дійшов до відмітки, яка дорівнює одному доларові почувають себе значно впевненіше і сміливіше. Тепер Комісія Європейського Союзу, як було зазначено під час одного з інформаційних брифінгів, переконана, що до Європейського монетарного союзу врешті - решт долучиться Великобританія й Фінляндія, котрі скептично відносились до єдиної європейської валюти євро та до Європейського монетарного союзу. Тут мабуть варто уточнити, що в Європейський Союз входить 15-країн. А п'ятнадцять країн ЄС, які в себе запровадили, євро об'єдналися в так-званий Європейський Монетарний Союз. Із зростом євро зріс і авторитет Європейського Монетарного Союзу. Але найголовніше, як було зазначено під час останнього засідання міністрів економіки та фінансів країн ЄС, в Євросоюзі стабілізується економіка.

Людмила Ваннек: Славко, коли лишень євро з нового року було впроваджене в країнах ЄС, проти цього дуже протестували італійці і зокрема банкіри, яким було тяжко перелаштуватися в своїх перерахунках із національних валют на євро? Як нині справа роботи банків і ставлення простих людей до євро?

Людмило, до написання цього матеріалу я готувався заздалегідь і аналогічне питання поставив генеральному директорові Бельгійського відділення Сіті Бенк, Крістіана Кіната. Ось що він відповів: Ні я не думаю, що тепер існують якісь проблеми в банківській роботі. Міцне євро – це добре для європейської економіки. На клієнтах банку, які одержують зарплату в євро, є також ніяким чином не позначилось. Але в Бельгії працює багато іноземців, зокрема дипломатів з їх, родинами, політичних та економічних функціонерів, понад тисячу закордонних журналістів, які з них одержують зарплату в доларах, то вони дещо постраждали. Тобто їх сімейний бюджет впав у середньому на 15 відсотків.

А щодо пересічного, то враховуючи нинішній період відпусток і подорожей, то євро дійсно є дуже практичною валютою. Тобто подорожуючи скажімо на авто з Нідерландів в Іспанію туристам вже не потрібно гаяти час і напружувати мозок щоб перерахувати і змінити нідерландські гульдени на бельгійські франки, пізніше в’їжджаючи до Франції купувати французькі франки, а досягнувши Іспанії купувати песети тощо.

Тепер в усіх країнах ЄС, де найбільше полюбляють відпочивати влітку туристи єдині гроші євро.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG