Доступність посилання

ТОП новини

Перша правозахисна організація на території Азії


Перша правозахисна організація на території Азії

Прага, 29 липня 2002 – Регіональні правозахисні групи уже віддавна діють у Європі, на американському континенті і в Африці. Досі жодної з таких груп не було в азійських країнах, де порушення прав людини залишається явищем повсякденним. Минулої суботи з ініціативи країн АСЕАН (тобто Асоціації Південно-Азійських країн) у Брунеї відбулася нарада представників азійських країн із регіональною робочою групою у справі створення першої в Азії правозахисної організації.

Хоча у низці країн, що належать до організації АСЕАН і тих, що підтримують інтереси цієї регіональної структури, при владі залишаються автократичні уряди, усі ці країни обережно, поки що без особливого ентузіазму підтримали ідею створення регіональних правозахисних груп на території Азії. Нагадаймо, до АСЕАН належать 10 країн регіону і 1З країн, які поділяють інтереси безпеки у цій частині світу, серед них Сполучені Штати, Австралія, Японія, Європейський союз, Китай, Росія і обидві Кореї.

Справу створення незалежної правозахисної організації у регіоні, яка стежила б за дотриманням прав людини і ставала б на захист цих прав, країни АСЕАН порушили ще 93-го року, проте обговорення цієї проблеми з часом загальмовано. Тим часом до організації АСЕАН прилучилися чотири нові країни з авторитарними режимами, серед них В’єтнам, де при владі залишається комуністичний режим, і Маянмар, тобто колишня Бірма з її військовою хунтою.

Нині кілька демократичних країн АСЕАН, зокрема Таїланд, Філіппіни та Індонезія, де вже існують групи активістів-правозахисників, очолили заходи створення правозахисної організації. Згідно з повідомленнями, під час першої наради у Брунеї обговорено справу створення правозахисних груп принаймні з обмеженим мандатом у таких країнах, як, приміром, Маянмар. На перших порах ці групи мали б зайнятися серед іншого боротьбою з контрабандою жінок і дітей, а також визиском сезонних робітників. Журналісти повідомляють, що робоча група ще два роки тому підготувала проект угоди про створення спеціальних груп стеження і представила цей документ міністрам закордонних справ країн АСЕАН. Представники таких груп мали б право збирати скарги про порушення прав людини, розслідувати ці порушення і давати рекомендації урядам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG