Доступність посилання

ТОП новини

Україна краще реагує на катастрофи: реакція на Заході


Україна краще реагує на катастрофи: реакція на Заході

Прага, 29 липня 2002 – Трагедія під час авіаційного шоу у Львові стала новим іспитом для української влади. Спостерігачі за кордоном звертають увагу на те, що державний апарат у Києві і Львові дуже оперативно відгукнувся на трагедію, особливо порівняно з попередніми інцидентами.

"Країна, що дала світові Чорнобиль, тепер реагує на катастрофи настільки уміло, що в неї можуть повчитися у Кремлі чи Білому Домі," - принаймні так уважає оглядач німецького агентства Дойче прес аґентур. Він звертає увагу на те, що за лічені години після трагедії Леонід Кучма вже був Львові: відвідував лікарні і давав накази. Президент не лише розпорядився надати мільйони гривень рідним загиблих, але пообіцяв при потребі заплатити за лікування жертв за кордоном – безпрецедентний крок. Це також радикальна зміна порівняно з подіями жовтня минулого року, коли у Києві довго заперечували причетність до збиття пасажирського літака над Чорним морем.

Як вважає німецький оглядач, українська влада тепер краще реагує на катастрофи через те, що їй було на чому вчитися, починаючи від аварії на Чорнобильській АЕС. Президент України перервав відпустку – різкий контраст до сумнозвісної поведінки російського лідера Путіна, який два роки тому поклав надію на те, що трагедію з підводним човном "Курськ" з’ясують самі адмірали. Цього разу президент Кучма також дуже швидко покарав військових. Останній раз, коли президент спробував звільнити генерала, це тривало близько двох років, від моменту коли ракета влучила у житловий будинок біля Києва. У суботу у Львові машини швидкої допомоги блискавично приїхали на місце трагедії. Телекамери зафіксували як професійно й без паніки лікарі рятували життя. І це в державі, де, за словами німецького оглядача, медики нерідко спершу з’ясовують платоспроможність хворих. Навіть українські військові, надавали інформацію зі швидкістю й точністю, якій можуть позаздрити у Пентагоні. Відразу ж після трагедії громадськість знала імена пілотів і голови слідчої комісії. Місцева преса постійно оприлюднює контактні телефони для довідок. А ще три тижні тому, коли на українській шахті загинуло 35 гірників, їхні рідні були змушені пікетувати місцеве начальство, щоб дізнатися про долю своїх чоловіків і синів.

З іншого боку, оглядач західного агентства робить невтішний висновок: є мало підстав сподіватися, що масові вбивства людей в Україні через помилки чи непрофесійність державних службовців і військових незабаром припиняться. Німецький політолог Александр Рар в інтерв’ю для Радіо Свобода додає: "Сама політична атмосфера змінюється. Україна тепер офіційно хоче вступити до НАТО і Європейського Союзу. Там усвідомлюють, що подібні катастрофи ще можуть трапитися і найкраща політика в подібних ситуаціях це відкритість."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG