Доступність посилання

ТОП новини

Програма ООН запобігання природним лихам і катастрофам


Програма ООН запобігання природним лихам і катастрофам

Прага, 12 серпня 2002 – Минулої п’ятниці ООН оприлюднила в Женеві програму запобігання і полегшення наслідків природних катастроф, зокрема землетрусів, поводей, вибухів вулканів та інших нещасть. Згідно з цим документом, за ліпшого планування й координації зусиль, а також установивши системи попереднього оповіщення, можна уникнути трагічних наслідків і численних жертв у людях.

400-сторінкова програма наводить численні дослідження фахівців, згідно з якими найбільше людських жертв і матеріальних зруйнувань приносили ті природні катастрофи, яких ніхто не очікував і не був приготований до них. У рамках програми досліджено всі найбільші природні катастрофи, які сталися протягом десяти років від 89-го до 99-го року.

Звичайно, відвернути землетруси або вибухи вулканів неможливо. Проте вбивають людей, як правило, не самі природні нещастя, каже заступниця Генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Кензо Ошіма, а неякісно збудовані житлові квартали й інші споруди у ризиковних зонах. Природні катастрофи приходять стихійно, але багато з них можна було би передбачити і значною мірою запобігти за допомогою належних забезпечень і технічних засобів. Коментуючи нинішню програму ООН, оглядачі наводять також деякі статистичні дані , зібрані Міжнародним Червоним хрестом, згідно з якими 188 мільйонів людей щороку тією чи іншою мірою стають жертвами природних катастроф, втрачаючи житло, худобу або й власне життя чи здоров’я. 90 відсотків цих жертв живуть у країнах третього світу, які не мають достатніх коштів для запобіжних заходів. Тим часом майже половина стихійних нещасть і 70 відсотків жертв у людях стається в Азії. Серед іншого автори наводять кліматично-погодний феномен Ель-Ніньо 91-92-го і 97-98-го років, від якого постраждали 200 мільйонів людей лише в самому Китаї. Найбільше за історію людей загинуло від циклону 91-го року в Бангладеш – 139 тисяч осіб. Найбільших економічних зруйнувань завдав землетрус 95-го року в японському місті Кобе. Портові споруди тут не вдалося відбудувати до сьогоднішнього дня. При цьому фахівці підкреслюють, що кількість природних катастроф зростає. Від 70-х років їх потроїлось, тим часом кількість жертв у людях дещо зменшилася.

Програма ООН передбачає удосконалити технічні засоби і системи попереднього оповіщення про небезпеку, особливо у найбільш загрожених частинах землі, де найчастіше трапляються землетруси, урагани, де є діючі вулкани і, де ризик створюють кліматичні або ґрунтові умови.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG