Доступність посилання

ТОП новини

Нові дискусії у США довкола Саудівської Аравії


Нові дискусії у США довкола Саудівської Аравії

Прага, 12 серпня 2002 - Наприкінці минулого тижня стало відомо, що Іран передав Саудівській Аравії групу бойовиків аль Кайди, які перейшли на іранську територію з Афганістану. Ця подія викликала різні реакції у Сполучених Штатах.

Проблема в тому, що власті у Тегерані ще донедавна заперечували заяви американських офіційних осіб про те, що на іранській території знайшли притулок бойовики терористичного угрупування аль Кайди, які покинули торік Афганістан після початку антитерористичної кампанії, очолюваної Сполученими Штатами. Сауд аль Файсал, міністр закордонних справ Саудівської Аравії, вчора в інтерв’ю американській газеті «Вашингтон Пост» заявив, що Іран передав 16 бойовиків аль Кайди, які є саудівськими громадянами, й, на його думку, влада у Тегерані таким чином проявила вагому співпрацю, в тому числі і зі Сполученими Штатами, у міжнародній боротьбі з тероризмом. Проте, як повідомляє агенція Франс Прес, іранське телебачення сьогодні спростувало твердження про, мовляв, співпрацю з очолюваною США антитерористичною боротьбою і заявило, що видача бойовиків аль Кайда здійснена в рамках антитерористичної кампанії Організації Об’єднаних Націй.

Зазначимо, що в американських політичних колах минулими днями розгорілася також гостра дискусія, після оприлюднення в американських мас-медіа доповіді перед дорадчою групою Пентагону експерта із впливової установи Ренд корпорейшн, який перестеріг, що Саудівська Аравія є головним спонсором тероризму та джерелом нестабільності на Близькому Сході. Представники адміністрації США, однак, заявили, що погляди експерта Ренд не віддзеркалюють позиції уряду США, який вважає Саудівську Аравію і надалі своїм союзником. Тим часом нові дискусії виринули й у зв’язку із заявою міністра закордонних справ саудівської Аравії Сауда Аль Файсала, який, коментуючи американські наміри щодо усунення іракського лідера Саддама Хусейна, заявив, що така операція не починатиметься із саудівської території.

Президент Сполучених Штатів Джордж Буш у неділю знову попередив про існування загрози для регіону та для вільного світу від такого лідера як Саддам Хусейн, який уже посідає хімічну та біологічну зброю й намагається виготовити ядерну зброю:

"Як я вже говорив, я не маю визначених термінів (щодо проведення військової операції). Я впевнений, що американський народ розуміє, що зброя масового знищення в руках таких лідерів як Саддам Хусейн є великою загрозою для нас та наших союзників," – заявив президент Сполучених Штатів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG