Доступність посилання

ТОП новини

Посол України в Білорусі заявляє, що Київ чекає відповіді на свої пропозиції щодо врегулювання проблеми боргів та кордону


Посол України в Білорусі заявляє, що Київ чекає відповіді на свої пропозиції щодо врегулювання проблеми боргів та кордону

Мінськ, 21 серпня 2002 - На прес-конференції у Мінську з приводу національного свята України посол Анатолій Дронь був знов змушений казати про ті проблеми, що існують у двосторонніх стосунках. Найгострішими питаннями залишаються ратифікація Мінськом договору про державний кордон між Україною та Білоруссю й врегулювання української заборгованості. Цим боргам уже понад 10 років, а договору про кордон – майже 5. Справа в тому, що президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив: доки Київ не сплатить боргів на суму 200 мільйонів доларів, доти вже підписаний договір про державний кордон ратифіковано не буде. Як зазначає офіційна білоруська газета “Звязда”, “Україні, яка збирається до об’єднаної Європи, цей договір потрібний як повітря (відсутність претензій, пов’язаних із державним кордоном – одна з умов вступу до ЄС), тому українська сторона визнала факт існування боргу перед Білоруссю”.

За словами посла Дроня, Білорусь просить більше, ніж згідна й здатна платити Україна. Як сказав український посол, Київ передав Мінськові свої пропозиції щодо схеми ліквідації боргів – головну їх частину планується погасити через постачання українських товарів, а суму боргів реструктурізувати на строк 10 років. Нині Київ чекає на відповідь Мінська, хоча президенти Леонід Кучма й Олександр Лукашенко наказали своїм урядам остаточно домовитися з цього приводу до 15 червня. Прем’єр-міністри двох держав зустрілися, проте проблему розв’язати не спромоглися.

Посол України в Мінську спростував повідомлення про те, що Київ записав Білорусь до країн із неринковою економікою. “Це білоруські чиновники щось наплутали, намагаючись щось довести”, - заявив Анатолій Дронь. Білоруські чиновники справді звинуватили Україну у запровадженні антидемпінгових санкцій проти нібито неринкової Білорусі, через що значно скоротився білоруський експорт – особливо нафтопродуктів.

Посол Дронь підтвердив, що постачання білоруських нафтопродуктів в Україну зменшилося майже на 100 мільйонів доларів, та зазначив: “Тепер в Україні достатньо своїх нафтопродуктів, які до того ж є дешевшими за білоруські”.

Посол повідомив, що цього року не відбулося постачання білоруського цукру на суму 40 мільйонів доларів – із причини запровадження таких самих умов, які Білорусь висовує українським постачальникам цукру вже понад 5 років.

Отже, поки що цьогорічний білорусько-український товарообіг склав тільки 240 мільонів доларів. Він уже не досягне рівню 1 мільярд доларів, на який публічно сподівалися прем’єр-міністри обох країн.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG