Доступність посилання

ТОП новини

Росія стає важливим інвестором у Литві, зростає її вплив на транзит нафти через Латвію


Росія стає важливим інвестором у Литві, зростає її вплив на транзит нафти через Латвію

Вільнюс, 23 серпня 2002 - Бутінзький нафтотермінал на Балтійському узбережжі влада Литви майже десять років тому запланувала як гарант економічно-енергетичної незалежності від Росії. Тепер так склалося, що, внаслідок продажу американською компанією “Williams” майже третини акцій литовськового нафтового концерну “Мажейкю нафта” і права управління концерном російській нафтовій компанії ЮКОС, зростає роль російського капіталу як у Литві, так й у Латвії.

Ця новина є цього тижня найбільшою економічно-політичною не тільки в Литві, але й в іншій країні Балтії – в Латвії.

Росіяни готові купити акції за 85 мільйонів доларів США – на 10 мільйонів доларів дорожче, ніж у жовтні 1999 року за них платила американська “Williams”.

Раніше ЮКОС вже здобула близько 27 відсотків акцій литовського нафтового концерну, ставши одним з трьох основних акціонерів, поряд із литовським урядом і американською “Williams”. Купивши ще стільки ж, російська компанія на чолі з мільярдером Володимиром Ходорковським володітиме контрольним пакетом “Мажейкю нафта” - майже 54%.

Купивши “Мажейкю нафта”, росіяни набувають по суті три компанії, які входять до складу литовського нафтового концерну. Це Мажейкский нафтопереробний завод, котрий кілька років працює зі збитками, Бутінзький нафтотермінал на Балтійському морі і Біржайський нафтопровід. Дві останні компанії - прибуткові.

Через Біржайський нафтопровід постачається нафта й нафтопродукти не тільки в литовські міста Мажейкяй і Клайпеда, але й у латвійський порт Вентспілс. Латиські політики вже гадають, як продаж “Мажейкю нафта” російській ЮКОС впливатиме на транзит нафти через Латвію. Слід зауважити, що минулого року Росія збудувала свій нафтотермінал на Балтійському морі – у Приморську, який став конкурентом Вентспілса.

Колись, майже десять років тому, Бутінзький нафтотермінал литовські політики запланували як гарант економічної незалежності від Росії. Тепер так склалося, що не тільки нафтотермінал, але й увесь литовський нафтовий концерн переходить до рук російського капіталу.

Ще навесні Росія посідала лише 18-те місце серед іноземних інвесторів у Литві. Тепер же вона претендує увійти до трійки лідерів за інвестиціями. Крім контрольного пакета акцій у литовському нафтовому концерні, Росія, ймовірно, незабаром володітиме 34 відсотками в компанії “Литовський газ”, котрі збирається купувати “Газпром”. Також розглядають можливість, що “Газпром” візьме участь у приватизації Каунаської електростанції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG