Доступність посилання

ТОП новини

ЄС готується до безпрецедентних санкцій проти США


ЄС готується до безпрецедентних санкцій проти США

Прага, 13 вересня 2002 — Європейський Союз у п’ятницю оприлюднив перелік американських товарів, на які погрожує накласти безпрецедентні торговельні санкції через пільгову податкову політику Вашинґтона щодо власних експортерів.

У переліку — все, що завгодно: від жуйки до частин атомних реакторів. Перелік попередній, і товарів у ньому вдвічі чи й утричі більше, ніж на дозволену суму в понад 4 мільярди доларів — Європейський Союз іще уточнюватиме й скорочуватиме його.

Саме на таку нечувану раніше суму — 4 мільярди й 43 мільйони доларів річно — Європейському Союзові дозволено покарати Сполучені Штати Америки. Так вирішив 30 серпня в Женеві арбітраж Світової організації торгівлі, визнавши американські податкові пільги експортерам за незаконні.

Сполучені Штати тоді визнали рацію СОТ — торговельний представник США Роберт Зелик заявив, що його країна змінить податкову систему, щоби вона відповідала загальносвітовим правилам торгівлі. Ба й іще раніше, в травні, президент США Джордж Буш обіцяв виконати вимоги СОТ. Але відповідний законопроект лежить собі в Конґресі, і ніхто не певен, чи буде його розглянено хоча б до кінця року.

І американці, і представники великого європейського бизнесу застерігають, що такі широкі санкції можуть ударити не лише по американському виробникові, але й по європейському. Торговельний представник США Роберт Зелик у відповідь на оприлюднення переліку підсанкційних товарів у п’ятницю порівняв можливі санкції ЄС із «атомною бомбою» проти світової торговельної системи, а його речник Рич Милз назвав їх «двогострим мечем».

Надзвичайний обсяг санкцій змусив генерального директора СОТ Майка Мура закликати США й ЄС розв’язати суперечку «по-дружньому й конструктивно». І Євросоюз не поспішає втілювати свої санкції — йому головне не накласти імпортні тарифи на американські товари, а домогтися зміни американського законодавства про пільги експортерам. «Якщо праця (над зміною цього законодавства) просуватиметься, ми будемо терплячі, – заявила в п’ятницю речниця ЄС у торговельних справах Аранча Ґонсалес. – А якщо поступу в цій праці не буде, ми не матимемо терпіння», – додала вона.

І якщо санкції таки буде запроваджено, то й застереження про можливу шкоду самій Європі вже взято до уваги: до переліку потрапили лише ті товари, що їхній імпорт зі США становить не більше від 20 відсотків від усього імпорту до ЄС.

А водночас, додамо, між Європейським Союзом і Сполученими Штатами не розв’язано ще одну, зовсім окрему торговельну суперечку — погрозу ЄС відповісти на американські імпортні тарифи на європейську сталь…

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG