Доступність посилання

ТОП новини

У Сербії в неділю відбулися президентські вибори. Згідно з результатами, до другого туру увійшли президент Югославії Воїслав Коштуніца та віцепрем’єр-міністр Югославії Миролюб Лабус


У Сербії в неділю відбулися президентські вибори. Згідно з результатами, до другого туру увійшли президент Югославії Воїслав Коштуніца та віцепрем’єр-міністр Югославії Миролюб Лабус

Белград, 1 жовтня 2002 – Більшість оглядачів згідна в тому, що Сербія остаточно розірвала з недемократичною епохою екс-президента Слободана Мілошевича.

На сербській політичній сцені залишилися лише три блоки: прихильники проєвропейського реформатора Миролюба Лабуса, помірковані націоналісти Воїслава Коштуніци та екстремісти самозваного воєводи Воїслава Шешеля. В цьому згідні усі оглядачі. Проте, вони розходяться оцінки щодо нового розкладу сил. Одні кажуть, що реформатори й центристи разом дістали шістдесят відсотків голосів. Інші, навпаки, стверджують, що 60 відсотків прихильників разом мають правоцентристи й екстремісти. Справа в тому, що Коштуніцу дехто бачить у політичному центрі, а дехто на правиці, між консерваторами. Президент Югославії вдома потурає націоналістам, а коли виступає за кордоном, він говорить мовою зрозумілою західному світові.

Уперше після другої світової війни засоби масової інформації у Сербії не виступали на підтримку уряду відносно того чи іншого кандидата. Державний апарат, також уперше, не брав участі в кампанії. Це, ймовірно, найзначніша новина. Жоден із кандидатів не говорив “Держава, це я!”, як колись говорив Мілошевич. Новий президент також не буде в змозі поводитися так як поводився колишній глава держави. Сербія більше не є власністю однієї партії та її лідера. Це великий демократичний здобуток.

Проте, Сербія глибоко поділена, умовно кажучи, на європейську й балканську частини. На півночі, в розвиненому краю Воєводина, де значну частину населення становлять національні меншини, Лабус дістав 40 відсотків голосів. У Белграді й відсталій центральній Сербії переміг Коштуніца. На півдні та між косовськими сербами – екстреміст Шешель. Етнічні албанці на півдні республіки бойкотували вибори.

Прихильники Слободана Мілошевича фактично щезли. Або їх, можливо, слід шукати між двома з половиною мільйонів виборців, які в неділю не вийшли на виборчі дільниці. Окремі аналітики попереджають, що масовий бойкот – поганий знак, який свідчить про масове незадоволення загальною ситуацією в країні. А незадоволення згодом могло б із нинішнього мовчання перерости на масові протести, та й непорядки!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG