Доступність посилання

ТОП новини

“Детективна” напруга у польсько-чеських стосунках


“Детективна” напруга у польсько-чеських стосунках

Варшава, 7 жовтня 2002 - Не слабне напруга в польсько-чеських стосунках. Міністерство закордонних справ Чехії очікує на швидкі та повні пояснення офіційною Варшавою з приводу інциденту, який стався тиждень тому у прикордонному Чеському містечку Цєшин, де один із власників польського агентства детективів, депутат Сейму Кшиштоф Рутковскі затримав і перевіз до Польщі польського громадянина підозрюваного у вбивстві нотаріуса у польському містечку Освєнцім. Чеська поліція і МЗС твердять, що не давали Рутковському згоди на затримання й екстрадицію польського громадянина, і що своїми діями польський депутат-детектив порушив чеські закони і посягнув на суверенність Чехії. Сьогодні ця історія набрала нового розвитку.

Міністр внутрішніх справ Польщі Кшиштоф Янік повідомив сьогодні, що від виконання службових обов’язків усунуто одного зі співробітників комендатури поліції міста Освєнціма і що незабаром будуть наступні звільнення. Такі дії є наслідком публікації у “Газеті виборчій”, де йдеться про причетність співробітників поліції спочатку до організації втечі підозрюваного у скоєнні злочину, а потім у продажу інформації про його місцеперебування власникові приватного агентства детективів Кшиштофу Рутковському, люди якого і затримали підозрюваного у вбивстві на території Чехії.

Окреме розслідування, за словами польського міністра внутрішніх справ, ведеться і в стосунку до Кшиштофа Рутковського, який згідно інформації Кшиштофа Яніка не має права для ведення детективістичної практики, оскільки його ліцензія вигасла ще у 2001 році. Пояснень від Кшиштофа Рутковського вимагає також спікер польського Сейму Марек Боровський, оскільки під час проведення своєї операції на території сусідньої країни депутат-детектив послуговувся дипломатичним паспортом, який повинен використовуватися лише для депутатської діяльності, що у свою чергу потребує особливої згоди керівництва парламенту. Однак, поліція не може заарештувати чи навіть змусити Рутковського до складення свідчень, оскільки його захищає депутатський імунітет.

“Газета виборча” посилаючись на свої джерела натякає, що озлоблення керівництва польської поліції на депутата-детектива Рутковського пояснюється не стільки спричиненням ним напруги у польсько-чеських стосунках, скільки тим, що він провів свою операцію по затриманню ймовірного злочинця на три години раніше, від запланованої операції польської поліції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG