Доступність посилання

ТОП новини

ООН – США – Ірак


ООН – США – Ірак

Прага, 22 жовтня 2002 – Сполучені Штати представили Раді безпеки ООН новий проект резолюції у справі Іраку, яка крім інших вимог передбачає роззброєння Іраку, а також застосування військової сили у випадку недотримання Багдадом усіх вимог резолюції.

Рада безпеки ООН у складі п’яти постійних членів, тобто самих Сполучених Штатів, Великобританії, Франції, Росії і Китаю, відразу ж приступила до обговорення проекту нової резолюції. Проте цей документ, як підкреслюють оглядачі, може бути ухвалений лише у тому випадку, якщо принаймні дев’ять із п’ятнадцяти членів Ради безпеки проголосують «за» і жоден із п’яти постійних членів ради не накладе на нього вето. За нинішніх умов, на думку оглядачів, жодних несподіванок у Раді безпеки очікувати не слід, тобто кожна із країн, зокрема із постійних членів Ради безпеки займає поки що попередню позицію у справі Іраку. Приміром, учора заступник міністра закордонних справ Росії Федотов заявив, що Москва виступає проти будь якої резолюції, яка дозволяє застосування сили проти Іраку. Подібну позицію займають Франція й Китай, які наполягають на інтенсивних дипломатичних зусиллях і на проведенні детальної інспекції усіх військових об’єктів Іраку і восьми президентських палацових комплексів. Автоматичне застосування військової сили США проти Іраку у випадку невиконання резолюції підтримує лише Великобританія.

Під знаком запитання залишається й інший пункт проекту резолюції про супровід міжнародних інспекторів в Іраку підрозділами сил безпеки. Дипломати передбачають, що це положення буде вилучене з тексту резолюції. Досі із проекту вилучено також пропозицію, щоб у складі групи інспекторів були представники п’яти країн – постійних членів Ради безпеки ООН.

У рамках обговорень нового проекту до Москви для переговорів із російськими керівниками прибув керівник групи міжнародних інспекторів Ганс Блікс, який мав би переконати російську сторону у потребі ухвалити проект нової резолюції перед відбуттям до Іраку міжнародної інспекції.

Тим часом адміністрація Буша наголошує, що розбіжності у справі застосування сили щодо Іраку, які постали у нинішніх дискусіях, не матимуть значення у випадку чергового порушення резолюції з боку Багдада. За словами представника Білого дому Фляйшера, у випадку, якщо нова резолюція не змусить Багдад відмовитися від зброї масового знищення, Вашингтон не потребуватиме іншої резолюції для застосування військової сили.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG