Доступність посилання

ТОП новини

Огляд: “Війна в центрі Москви”


Огляд: “Війна в центрі Москви”

Київ, 24 жовтня 2002 - Події, що відбуваються в Москві – є на сьогодні головною темою загальноукраїнської преси. Здебільшого, газетярі, ще не оговтавшись від шоку, лише інформують про перебіг подій в Театральному центрі. Аналіз того, що там відбувається, коментарі та прогнози можна прочитати лише в небагатьох газетах. Однією з таких - є газета “Молодь України”, котра має в столиці Росії власного кореспондента. У публікації “Війна в центрі Москви” він пише, що такого жаху не бачила не тільки Росія – світ не бачив: це трансляція запланованої смерті у прямому ефірі. Що буде далі? Логічно це передбачити неможливо. Адже які гарантії безпеки можуть вимагати люди, обвішані вибухівкою? І чи не призведе якась випадковість до ескалації ситуації – тут навіть не потрібні помилки з боку силовиків, тут можливий нервовий зрив у когось із бойовиків, або у когось із заручників...

Час спливає, а біля Театрального центру в Москві, продовжують збиратися люди, родичі і знайомі яких утримуються чеченськими бойовиками. Як стверджує автор статті, - ці люди у відчаї, вони не знають, що буде завтра, чи виживуть їхні близькі, якою буде реальність через кілька днів? Пронизливі сцени немов би з якогось драматичного фільму, однак це вже не кіно – після 11 вересня минулого року ми вже знаємо, що кіно не може передбачити усього жаху реального життя. А це і є російське 11 вересня. У Москві, за кілька хвилин від Кремля, - і також як в Америці, виникає питання – як таке можна було підготувати під носом у могутніх спецслужб? Влада опинилася перед вирішенням глобального питання, помилкою у відповіді на яке будуть сотні життів ні в чому не повинних людей. І тому стає страшно жити в цьому місті.- наголошує спецкор у Москві газети “Молодь України”.

А ось кореспондент газети “День” кваліфікує те, що відбулося в Москві, як тяжку поразку політичного курсу, який ототожнюється з прізвищем президента Путіна. А за гріхи російського керівництва, яке нездатне було оцінити весь масштаб небезпеки пов'язаної з Чечнею, тепер відповідають ні в чому не повинні громадяни. Тому зараз необхідно уважно проаналізувати російську політику на Кавказі впродовж останніх трьох років, і усвідомити, що якщо відповіддю на це буде каральна акція, продовження військових дій на території Чечні, нові бадьорі реляції російського телебачення, тоді, можна прогнозувати, те, що сталося в Москві, буде повторюватися й повторюватися у ще масштабнішому вигляді. Сорок-п’ятдесят фанатиків завжди знайдуться. А в умовах, коли немає жодних перспектив для політичного вирішення проблеми, завжди знайдуться й люди, готові їх фінансувати.

Про минулі подібні акції чеченських терористів із захоплення заручників згадує газета “Україна молода” у публікації “Фатум повторюється”.

А в матеріалі “Коли емоції “закопують” здоровий глузд” газета порушує іншу болючу тему – недотримання безпеки праці донбаських гірників. Про те – чому так відбувається, і до скількох трагічних наслідків це призвело – оповідає газета “Україна молода”.

Продовжує сумну тему газета “Сільські вісті”, яка у підбірці матеріалів, що має назву “Національна трагедія” знайомить читачів із низкою документів ЦК ВКП(б) та ЦК КП(б)У, які спричинили голодомор в Україні на початку 30-х років нинішнього століття.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG