Доступність посилання

ТОП новини

Чечня – трагедія із заложниками. Взаємини США – Німеччина


Чечня – трагедія із заложниками. Взаємини США – Німеччина

Прага, 31 жовтня 2002 – Московська трагедія із заложниками продовжує залишатися у центрі уваги західних газет. Оглядачі коментують також американсько-німецькі взаємини у контексті дискусій навколо Іраку і візиту міністра закордонних справ Йошки Фішера до Вашингтона.

Серед інших численних коментарів на тему трагедії із заложниками в московському театральному центрі варто навести відгук коментатора німецької газети «Франкфуртер альґемайне цайтунґ» Ганнеса Ґамільшеґа на арешт у Данії (на вимогу Москви) чеченського посланника Ахмеда Закаєва, який днями брав участь у Всесвітньому чеченському конгресі. Російські власті звинувачують Закаєва у причетності до захоплення заложників у Москві. Автор гостро критикує Данію, яка саме тепер у рамках ротації головує в Європейському союзі, за те, що тамтешнє керівництво не відважилося протиставитися вимогам Москви і заарештувало Закаєва не за конкретні докази його причетності до теракту, бо таких нема, а тому лише, що Москва вважає його терористом. Далі автор критикує міністра закордонних справ і прем’єра Данії за те, що вони фактично досі не знали одного з чеченських лідерів, на арешт якого погодилися дати дозвіл. На думку автора, обидва просто побоялися наслідків, серед яких відкладення самміту ЄС-Росія. І це стало, підкреслює автор, їхньою серйозною помилкою.

Тим часом газета «Лос-Анджелес таймс» містить коментар фахівця від справ європейської безпеки при дослідницькій організації «Ренд корпорейшен» Стефена Ларрабі, який аналізує нинішній стан американсько-німецьких взаємин. На думку автора, ці взаємини після відмови канцлера Шредера підтримати позицію президента Буша у справі Іраку, є у найгіршому стані за останні десятиліття. Німеччина відіграє нині провідну економічну і політичну роль у Європі, тому в багатьох випадках її підтримка політики Вашингтона є вирішальною. Відмова Берліна підтримати ідею удару США по Іраку і використати для цієї мети американські бази й повітряний простір Німеччини стала би критичною для Сполучених Штатів.

Нинішній візит Йошки Фішера до Вашингтона Ларрабі розглядає, як спробу Берліна поправити ці важливі стосунки. На думку коментатора, є кілька можливостей поліпшити взаємини, серед яких він наводить відновлення двобічних консультацій у справах, які представляють взаємний інтерес, інтенсифікацію оборонної співпраці, лібералізацію торговельної політики та інше. Тим часом Німеччина, на думку автора, мала би модернізувати свої збройні сили, щоб таким чином збільшити свій матеріальний вклад в оборонну політику союзу НАТО.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG