Доступність посилання

ТОП новини

Новини медицини, науки і техніки


Новини медицини, науки і техніки

Прага, 6 листопада 2002 – Адміністрації Буша слід найближчим часом вирішити, чи доцільно проводити щеплення населення проти віспи, астрономи хочуть через Місяць дослідити появу життя на Землі, а футбольні вболівальники можуть тішитися, що у майбутньому нова система спостереження за матчем не дасть суддям помилитися.

За даними американської розвідки, окрім США, Росії, можливо Франції, вірусом віспи володіють ще й Ірак та Північна Корея. Про це розповідає щоденник "Вол Стріт Джорнел", який пише, що на початку 90-х років військові експерти ООН знайшли в одній з лікарень Іраку морозильники з вірусами віспи. Аби попередити епідемію віспи після можливої біологічної атаки, Віце-президент США Дік Чейні пропонує сьогодні американцям масову вакцинацію. Медики ж кажуть, що із щепленням слід бути обережнішим, що вакцинація має бути добровільною, і що передусім її слід проводити серед лікарів. "Вол Стріт Джорнел" пише, що від щеплення проти віспи в середньому помирає 2 особи з одного мільйона.

Дослідження Місяця може пролити світло на походження нашої планети. Американський часопис "Nature" розповідає про нове припущення астрономів, що на поверхні Місяця, начебто, знаходяться уламки Землі загальною вагою 8 мільйонів тон, і якби їх зібрати й дослідити, можна багато чого довідатися про походження життя на нашій планеті. Супутник Місяць утворився близько 4 з половиною мільярдів років тому внаслідок зіткнення Землі з величезною планетою, тому уламки Землі можуть досі залишатися там і нести інформацію про те, якою була наша планета від початку створення Сонячної системи.

Астрономи сподіваються, що місія SMART-1, яку європейське космічне агентство проведе у 2003 році, допоможуть отримати цінні відомості. У вуглецю, що міститься в уламках Землі на Місяці, вчені мають надію знайти ознаки життя.

У тому ж числі часопис "Nature" повідомляє про мікрохвильові передавачі, що слідкуватимуть за футбольним матчем. Вони будуть вмонтовані до бутсів футболістів та до м'яча, а навколо футбольного поля встановлять 10 антен для передачі інформації до центрального комп’ютеру, що збиратиме дані про перебіг гри. Взимку цього року систему почнуть випробовувати у німецькому місті Нюрнберг, і можливо ФІФА використає нову технологію на Чемпіонаті світу у 2006 році, який проходитиме в Німеччині.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG