Доступність посилання

ТОП новини

План ООН об’єднання Кіпру


План ООН об’єднання Кіпру

Прага, 12 листопада 2002 – Після 28-ми років поділу острова Кіпр на грецьку і турецьку частини у понеділок Генеральний секретар ООН Кофі Аннан запропонував план об’єднання Кіпру. План, який мав би закінчити міжетнічну ворожнечу і відкрити шлях до вступу в Європейський союз, передбачає створення двонаціональної держави з єдиним урядом.

План, в основу якого покладено швейцарську модель адміністративного поділу, передбачає створення держави із двома рівноправними національними компонентами і єдиним урядом, в якому будуть представлені грецька і турецька національні групи. Кіпр мав би стати членом Європейського союзу і підтримувати на рівні обох національних груп надзвичайні взаємини із Грецією і Туреччиною. Обидві національні групи повинні дотримуватися національної конституції, мати одне громадянство і забезпечити рівні громадянські, релігійні та інші права мешканцям обох частин острова.

Згідно із планом ООН, Кіпр стане демілітаризованою державою і не зможе закупляти або одержувати зброю з-за кордону. На острові буде розміщено спостерігачів ООН, які стежитимуть за дотриманням угод. Тим часом Туреччина і Греція повинні вивести з острова свої військові сили, хоча поки що їм буде дозволено залишити там незначні військові контингенти. План передбачає також створення спеціальної комісії примирення на зразок аналогічної комісії в Південно-Африканській Республіці після заборони там апартеїду. Комісія мала б полагоджувати міжетнічні суперечки в дусі згоди і взаєморозуміння.

Нинішній план ООН, як підкреслюють оглядачі, мав би покласти край поділу Кіпру після 28-ми років. 74-го року спроби прилучити острів до Греції і дальший міжнаціональний конфлікт тут закінчилися захопленням турецькими військами північної частини острова, де живуть переважно турки. 40 тисяч турецьких військовослужбовців залишаються тут до нині.

План Кофі Аннана викликав позитивні відгуки серед спостерігачів і політичних діячів. Хоча план передбачає Кіпр, як єдину державу з єдиним представництвом на міжнародній арені, він також передбачає співіснування двох рівноправних суверенних державних компонентів зі своїми урядами. Цей факт, як сподіваються оглядачі, мав би гарантувати ухвалення плану в обох частинах острова і його успішну реалізацію в найближчому майбутньому. Керівники обох частин острова добре зорієнтовані в деталях плану, однак, від них не вимагається негайної відповіді. Після обговорення на місцях вони повинні заявити про готовність прийняти план до 18 листопада.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG