Доступність посилання

ТОП новини

Валерій Кочетов: “Кримінальну справу проти Руслана Боделана буде порушено”


Валерій Кочетов: “Кримінальну справу проти Руслана Боделана буде порушено”

Одеса, 16 листопада 2002 - Президента Одеської правозахисної академії Валерія Кочетова добре знають мешканці причорноморського міста. Він стає на захист багатьох з тих хто стає жертвою протиправних дій нинішніх владоможців.

Валерій Кочетов подав до одного з українських судів Заяву і вимагає порушити карну справу проти міського голови Одеси Руслана Боделана за “хабар” переданий Президенту України Леоніду Кучмі.

Про це наша розмова.

Ігор Столяров: Розмова Леоніда Кучми з Русланом Боделаном. Мерія Одеси робить вигляд наче не було цієї розмови, але вона таки була.

Якими є Ваші думки з приводу поведінки Руслана Боделана та правоохоронних органів, які ще не порушили карної справи?

Валерій Кочетов: Що у цій ситуації може сказати Одеська міська влада? Стан справ все гірше і гірше…

Місто пограбоване, перебуває у стані гіршому ніж за часів румунської окупації.

Найкращий вихід – повне мовчання.

Факт цієї бесіди є очевидним, як і те, що плівки майора Мельниченка справжні.

З цих розмов ми дізналися про те, що Одеський міський голова, вирішуючи власні справи, зробив співучасником Президента України. З метою одержання підтримки від Леоніда Кучми Він дав йому хабар. Не звичайний хабар.

Мова йде про колекційну золоту унцію \ як це стає зрозуміло з бесіди\ та коштовну, антикварну тарілку. Самі співрозмовники підтвердили, що це коштовна річ.

Вже потім була фальсифікація виборів в Одесі. Ми були свідками цього.

Генеральна прокуратура України за фактами фальсифікацій порушила карну справу. Те, що її не доводять до реального кінця і ніхто з винних не притягнуті до кримінальної відповідальності – так само є фактом. Лише я подавав до прокуратури понад десять заяв, присвячених фальсифікації і вимагав порушити карні справи проти Руслана Боделана, керівників виборчих комісій.

Ігор Столяров: Дехто намагається представити, що це був подарунок як “приятель – приятелю”. Чи можна з цим погодитися?

Валерій Кочетов: З цим неможливо погодитися, бо події відбувалися у службовому кабінеті Леоніда Кучми.

Коли я писав Заяву про порушення Карної справи проти Руслана Боделана і Леоніда Кучми я саме на цьому наголошував. Так званий “подарунок” передано Леоніду Кучмі у робочий час.

Більш того, коли Президент України одержує подарунок, перебуваючи на державній посаді, Він зобов’язаний його декларувати. І вже держава вирішує, який подарунок залишиться Президенту “як приятель приятелю”, а який державі \враховуючи вартість, осіб які “дарували”\.

В принципі будь який хабар службовцю на службовому місці можна назвати “подарунком”.

Але, саме під час цієї зустрічі мова йшла про виборчу кампанію в Одесі, про те, що Боделан переможе на виборах і так далі…

У бесіді йдеться і про те, що певне майно, яке мала б одержати держава від збанкрутілого підприємства, можна прибрати до власних рук. Цікаво, але саме у той час вирішувалася доля Одеського нафтопереробного підприємства, яке за мізерні кошти отримав “Лукойл”.

Але, найцікавіша частина де мова йде про планування зустрічі Леоніда Кучми та Олександра Жукова, проти якого порушено справу прокуратурою італійського міста Турин.

До Президента його привів Руслан Боделан.

Україна, яка мала, після приходу до влади Леоніда Кучми, ознаки формування кланової системи – тепер стала такою, що повністю пов’язана корупцією. У корупцію залучені державні органи влади, і податківці, і міліція. Ми маємо сотні доказів цього.

Одесити мають право подавати до суду на Леоніда Кучму, бо цей Президент допоміг фальсифікації виборів 1998 року.

Ігор Столяров: Ви вже згадали про минулі вибори міського голови Одеси. Чи відомо Вам щось про результати розслідування, яке проводила Генпрокуратура? Цих результатів чекають в Одесі, але…

Валерій Кочетов: Генеральна прокуратура провела слідчі дії, які довели, що вибори 2002 року в Одесі було сфальсифіковано. Але, далі слідство загальмували, бо прокурор Одеської області пан Косюта не створює для цього належних умов.

Ми маємо сьогодні доказ, що це теж відбувається не просто так…

Якщо ми відкриємо документи останньої сесії міської Ради ми побачимо рішення про видачу громадянам земель. Під номером 15 ми побачимо такий запис: на вулиці Каманіна виділено пану Косюті п’ять соток землі… Пану Завгородньому – три сотки землі… Пану Брилько – три сотки землі… у приватну власність.

Слідчі дії загальмовано незважаючи на переконливі докази.

Не співпадають підписи під документами, підроблено багато протоколів, відсутні у Суворовському виборчому окрузі Одеси протоколи та списки в архівах…

Ігор Столяров: Чи буде порушена, згідно з поданої Вами заяви, карну справа за фактом розмови між Леонідом Кучмою та Русланом Боделаном? Чи матиме вона реальне завершення?

Валерій Кочетов: Якщо говорити про порушення кримінальної справи – в українській правовій ситуації – проти Леоніда Кучми вона не має перспективи.

Справа пов’язана з хабаром має перспективу, бо Руслан Боделан є звичайним громадянином. Він не має імунітету.

Карна справа, яка незабаром буде порушена, буде розслідуватися. Питання – як? Може так як і в Одесі… Ви ж розумієте, що карна справа за фактами фальсифікації виборів в Одесі порушена.

Я переконаний, що в Україні знайдеться чесний суддя, чесні слідчі, які службове сумління поставлять вище жаху від Президента Кучми.

Також я переконаний, що буде порушено багато інших кримінальних справ проти нинішнього режиму. Нині багато справ вже спрямовано до судів і прокуратур з позовами до Леоніда Кучми. Багато бажаючих порушити такі справи зверталися і до мене. В Україні склалася жахлива ситуація.

Нас вимерло більше чотирьох з половиною мільйонів…

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG