Доступність посилання

ТОП новини

Американський дипломат Уіллям Грін-Міллер понад п’ять років був послом Сполучених Штатів в Україні...


Американський дипломат Уіллям Грін-Міллер понад п’ять років був послом Сполучених Штатів в Україні...

Вашингтон, 20 грудня 2002 - Американський дипломат Уіллям Грін-Міллер понад п’ять років був послом Сполучених Штатів в Україні. Він й по сьогодні продовжує уважно спостерігали за розвитком подій в Україні й належить до групи експертів, в приватній незалежній американській установі Удвоу Уілсон, які займаються формування американської політики стосовно України.

Пане посол Уіллям Грін-Міллер ще донедавна, наскільки мені відомо, ви з певним оптимізмом ставилися до перетворень в Україні. Днями Ви повернулися з Києва й у вас свіже розуміння ситуації. Як отже ви оцінюєте розвиток подій в Україні?

“Я й далі вважаю, що Україна подолає цей дуже важкий період. На мою думку, Україна таки стане повним членом Європейського співтовариства. Як також Україна посідає усі стратегічні передумови, щоб зайняти важливе місце в НАТО. Економіка України, й передусім сільськогосподарський сектор, з потенціалом багатократного зростання, буде важливим чинником у європейській економіці. Слід зрозуміти, що самі масштаби українського сільського господарства створюватимуть великі проблеми у агропромисловій рівновазі в рамках Євросоюзу. З іншого боку усім чітко зрозуміло, що мільйони людей потребують збіжжя. Слід розбудувати інфраструктуру для ринків у цій галузі, в яких Україна із своїм потенціалом може відігравати важливу роль.

Отож, в цьому контексті я продовжую вірити, що майбутнє для України - позитивне і світле. Немає сумніву, ще теперішня ситуація є винятково небезпечною для української демократії. Однак я маю довір’я, що народ знайде відповідний вихід із цієї дуже важкої кризи.”

Днями під час зустрічі у Вашингтоні із Пер Стігом Моеллером, міністром закордонних справ Данії, яка тепер головує у Євросоюзі, державний секретар Сполучених Штатів Колін Пауел заявив, що США та ЄС дуже уважно спостерігатимуть за розвитком подій в Україні зокрема коли йдеться про свободу слова. Пане посол, щоправда українська влада не є лише на цьому списку, який символізує передусім загибель журналіста Георгія Гонгадзе, йдеться також й про список нелегального продажу зброї попри ембарго ООН – згадаймо хоча б скандал з Кольчугами, далі можна говорити й про списки з відмивання грошей, корупції тощо. Що отже доведеться робити народу України, до якого ви далі маєте велике довір’я, щоб зняти Україну з тих списків?

На мою думку українці вповні розуміють необхідність свободи й незалежності засобів масової інформації. Це записано в Конституції. Я вважаю, що до цього стремить більшість населення. Йдеться про неоцінну складову поінформованого демократичного суспільства. Тому що цього немає тепер, це й є однією з причин, що в Україні зараз існують такі труднощі. Проте я вірю, що принципи демократичного життя, постулати демократії, стануть складовою життя України в близькому майбутньому. Йдеться про абсолютну необхідність. Всім це відомо. Зовнішній світ, й передусім друзі України, робитимуть усе можливе, щоб посприяти українцям, досягти цю - так необхідну свободу преси.

Пане посол Грін-Міллер, чи в даній складній ситуації найімовірнішою перспективою для українських громадян виходу із цього становища це - дочекатися виборчого процесу в 2004 році?

Я не маю “магічного дзеркала”. Щоправда я недавно відвідав Україну і ситуація є надзвичайно критичною. Все насправді залежить від народу. Якщо демократичні фракції, угруповання Нашої України та союзники, прямо звернуться до народу, про що вони й заявляють, то це був би один із можливих підходів. В минулому часами вони йшли на компроміси, вони зробили усі зусилля, щоб уникнути насильства, й такий підхід я вважаю, є в інтересі усіх. Українці, яких я знаю, не бажають доводити до створення ситуації насильства. Однак йдеться про серйозний конфлікт щодо демократичних цінностей й робиться усі зусилля, щоб вийти з цього становища. Це тяжка хвилина для України. Проте як друг України, я справді вірю, що вони (українці) знайдуть вихід.

Чи на вашу думку чи керівництво України тепер йде білоруським шляхом або застосовує підхід теперішнього російського керівництва, щоб вирішити згадані проблеми?

Ні, жодний із двох. На мою думку Україна піде своїм шляхом. Це одна із тих якостей, які мене вразили, спостерігаючи за Україною як посол. Притаманним є прояв індивідуальності та рішучості, які більше не допустить до поновлення підпорядкування. На мою думку незалежність та цілісність України це певна справа. Труднощі полягають у знайдені справедливого підходу управління країною. Слід нагадати, що йдеться про короткий період часу в житті незалежної України. Зроблено значний поступ як також були й численні невдачі. Я вважаю, що Україна знайде свій шлях, як незалежна держава й я продовжуватиму підтримувати її у цих намаганнях – сказав в інтерв’ю радіо Свобода Уіллям Грін Міллер - американський дипломат, колишній посол США в Україні та побажав усім Радісних Свят Різдва й Щасливого Нового Року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG