Доступність посилання

ТОП новини

Дискусії навколо удару по Іраку


Дискусії навколо удару по Іраку

Прага, 27 січня 2003 – Головна увага західних коментаторів і далі залишається на дискусіях навколо можливої воєнної акції США в Іраку, а також навколо останніх заяв офіційних осіб США у цій справі, зокрема держсекретаря США Пауела під час його виступу на економічному форумі в Давосі.

Коментуючи підготовку США до удару по Іраку, оглядач британської газети «Індепендент» Брус Андерсон підкреслює, що Вашинґтон у реалізації воєнної акції може розраховувати лише на підтримку з боку Лондона. Тим часом Франція змарнувала можливість вплинути на зовнішньополітичний курс США, будучи, за словами газети, нереалістичною і непотрібно впертою.

Три речі вже були чітко ясні із кінцем 2001 року – а саме що Сполучені Штати мають намір ударити по Іраку, що це матиме широкі наслідки для всього Близького Сходу і що Вашинґтон поки що не ухвалив остаточного рішення у цій справі. Тому, на думку автора, європейські союзники США повинні були активніше вплинути на рішення адміністрації США, хоча нині, як уважає автор, вже дещо запізно.

Західні оглядачі відгукуються також на виступ держсекретаря США Пауела на економічному форумі в Давосі у справі воєнної акції в Іраку. Тероризм і тиранія, яка має в розпорядженні зброю масового знищення, – це найбільша загроза нашого часу, заявив Пауел. Проте, на думку оглядачів, які не заперечують наявності диктаторського режиму в Іраку, США поки що не представили достатніх доказів наявності там зброї масового знищення і нерадо погоджуються на продовження міжнародної інспекції іракських військових об’єктів.

Приміром, коментатор іншої британської газети «Таймґ» Бен Макинтаєр порівнює нинішню ситуацію навколо Іраку з кубинською кризою 1962 року. Звинувачення Вашинґтона в установленні ракет на Кубі Москва категорично і постійно відкидала. Проте, коли посол США при ООН Стівенсон представив аерознімки, на яких чітко видніли радянські ракети на Кубинських осровах, веде далі автор, це стало переломним моментом, світ став на боці Сполучених Штатів і три дні пізніше Москва оголосила про усунення своїх ракет із Куби. Нині президент Буш теж потребував би ефекту Стівенсона для підтримки його акції в Іраку. Тобто слід доказати, що Ірак посідає зброю масового знищення і відмовляється виконувати резолюцію ООН у цій справі. Адміністрація США, пише на закінчення коментатор британської газети, повинна представити докази розвідки, як це сталося 40 років тому.

До речі, згідно з останніми повідомленнями, у середу держсекретар США Пауел заявив про намір Вашинґтона найближчим часом оприлюднити дані американської розвідки про іракську зброю масового знищення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG