Доступність посилання

ТОП новини

"Стара" і "нова" Європа про становище навколо Іраку


"Стара" і "нова" Європа про становище навколо Іраку

Прага, 29 січня 2003 – Німеччина вітає заяву президента США Джорджа Буша про те, що його країна готова надати інспекторам ООН більше часу для обстежень в Іраку. Адже це є і німецькою позицією, і позицією Європейського Союзу.

Ще кілька днів тому у Берліні міністр закордонних справ Німеччини Йошка Фішер дав зрозуміти, що він виступає за підготовку другої доповіді інспекторами ООН – після тієї, 27 січня.

До думки Німеччини прислухаються нині особливо уважно ще й тому, що ФРН, разом із Францією, належить до "нелегких партнерів" Сполучених Штатів у справі воєнної акції в Іраку.

Наприкінці минулого тижня взаємини між Вашингтоном та Берліном (і, звичайно ж, Парижем) загострив виступ шефа Пентагону Доналда Рамсфелда, коли він назвав Францію і Німеччину країнами, які уособлюють "стару Європу" і перешкоджають своєю політикою роззброєнню Саддама Хуссейна.

У Парижі і Берліні критика з боку Рамсфелда викликала гостре засудження політиків – незалежно від їхньої партійної приналежності. Однак канцлер Німеччини і президент Франції офіційно заяви шефа Пентагону не коментували, а реакція керівників зовнішньополітичних відомств тих держав була досить швидкою, хоча і стриманою (на відміну від інших політиків).

Йошка Фішер: "Пан Рамсфелд назвав європейців старими. Справді, наші народи і наші культури – як і державність у Європі – є старшими, аніж у США. Решту я б не хотів коментувати. На мою думку, ми повинні так чинити, щоб, якщо це можливо, тверезо і раціонально один з одним співіснувати".

Французький колега Фішера Домінік де Вільпен нагадав про необхідність "чесного і поважного спілкування".

Набагато категоричнішими були виступи європейських інтелектуалів.

"Стара Європа, що їй править цензуру пан Рамсфелд, є врешті новою", – каже письменник Адольф Мушґ.

Жак Атталі, також письменник, колишній радник президента Франції Міттерана, прореагував так: "Якщо американці загублять здоровий глузд, ми, європейці, повинні вдвічі більше бути тверезими".

А інший літератор, Мішель Турньє, вважає, що "цю війну не можна виправдати жодними аргументами".

Інакше поставились до висловлювань Доналда Рамсфелда представники категорії країн, за його словами, "нової Європи".

Скажімо, Угорщина заявила наприкінці минулого тижня, що готова підтримати війну в Іраку без додаткового на те рішення Ради Безпеки ООН.

Саме так висловився представник міністерства закордонних справ Угорщини Томаш Тот: "Ми хочемо мирного рішення, але якщо буде необхідне воєнне втручання – це краще, ніж чекати і дивитися на те, що Саддам збирається робити зі зброєю масового знищення".

Польща і Чехія висловили бодай якусь підтримку Сполучених Штатів у можливій акції.

Є й країни так званої "старої Європи" – Велика Британія, Іспанія та Італія, – які офіційно підтримують дії США.

Німеччина ж, яка від 1 лютого головуватиме у Раді Безпеки, робить ставку, як це виглядає з урядових джерел, на те, щоб заручитися не тільки підтримкою Франції – з якою вона, цитуючи Доналда Рамсфелда, входить до "старої Європи", – а й інших держав: які мають право вето: Росії, Китаю – і навіть Великобританії.

Чи матиме Європа ("стара" і "нова") єдність позицій у питанні Іраку, покаже час.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG