Доступність посилання

ТОП новини

Про українську редакцію RFI


Про українську редакцію RFI

А тепер поведемо мову на теми радіо – не “Свободи”, а Міжнародного французького радіо. Ще в першій половині 90-их років українська громадськість із залученням українських та французьких політиків порушила питання про створення української редакції цього радіо. Вдруге сплеск розмов стався під час офіційного візиту в Україну президента Франції Жака Ширака. І ось минулого тижня Україну відвідав представник Міжнародного французького радіо, керівник відділу міжнародних зв’язків Жорж Лорі. З ним спілкувався наш київський колега Тарас Марусик.

Ось що сказав про мету свого відрядження Жорж Лорі: “Міжнародне французьке радіо RFI вперше відрядило на Україну представника адміністрації, щоб побачити, в яких умовах це радіо може тут розвиватися. Ми вважаємо, що Міжнародне французьке радіо не повинне ігнорувати таку важливу країну. З одного боку, ми можемо дізнатися більше про Україну, а з іншого – подавати українському слухачеві цікаві речі, образно кажучи, звук дзвону, який злегка відрізняється від англосаксонських засобів масової інформації. Ми не проти цих ЗМІ, однак ми репрезентуємо інше, ми можемо запропонувати щось своє, особливе”.

Відповідаючи на моє запитання про перспективи української мови на Міжнародному французькому радіо, Жорж Лорі сказав таке: “Українська належить до тих мов, які б ми хотіли розвивати. До речі, це давній проект. Але RFI, треба це сказати, залежить від бюджету, який надходить від держави, тому я не думаю, що українська редакція, якої ми хочемо, буде відкрита у найближчому майбутньому. Все ж треба продовжувати про це говорити, і ця редакція постане”.

Я вирішив уточнити в Жоржа Лорі, в якому році це може стати більш-менш реальним. Жорж Лорі: “Поки що це важко сказати, але само собою зрозуміло, що у разі нашої більшої присутности на ФМ-діапазоні, якщо нас більше слухатимуть, тоді, звичайно, це буде виправданням для створення української редакції”.

“Наша можлива в майбутньому присутність або на окремому ФМ-діапазоні, або на хвилі якоїсь ФМ-радіостанції може стати чудовим аргументом для мене у розмовах з керівництвом радіо: бачите, нас слухають на ФМ, тому треба, щоб ми подавали українську мову в столиці України”.

Керівник відділу міжнародних зв’язків Міжнародного французького радіо Жорж Лорі сказав також, що мав зустрічі у Національній раді з питань телебачення і радіомовлення, зокрема з виконувачем обов’язків Нацради Борисом Холодом. Поки що надати окремий діапазон Міжнародному французькому радіо немає можливости. Залишається співпраця з ФМ-радіостанціями, які захочуть ретранслювати RFI.

Крім того, у розмові зі мною Жорж Лорі сказав, що Міжнародне французьке радіо планує видавати свій бюлетень українською мовою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG