Доступність посилання

ТОП новини

У Сербiї у вiвторок скасували надзвичайний стан, який тривав 42 днi. Виконувачка обов’язкiв президента Наташа Мичич й голова уряду Зоран Живкович стверджують, що влада завдала рiшучого удару органiзованiй злочинностi


Михайло Рамач У Сербiї у вiвторок скасували надзвичайний стан, який тривав 42 днi. Виконувачка обов’язкiв президента Наташа Мичич й голова уряду Зоран Живкович стверджують, що влада завдала рiшучого удару органiзованiй злочинностi

Белград, 23 квiтня 2003 – У Кабiнетi мiнiстрiв журналiсти отримали доповiдь пiд заголовком “Результати надзвичайного стану”. В нiй, мiж iншим, зазначається, що у Сербiї вiд 12 березня, коли пiсля вбивства прем’єра Зорана Джинджича запроваджено надзвичайний стан, заарештували чотири з половиною тисяч осiб. Проти трьох тисяч двохсот порушена кримiнальна справа. Протягом того часу з’ясовано 15 убивств, вiсiм викрадень та двiстi випадкiв торгiвлi наркотиками. Громадяни тим часом добровiльно здали полiцiї сорок тисяч штук вогнепальної зброї та два мiльйони куль.

У доповiдi є чимало шокуючих даних. Скажiмо, двадцятитрилiтнiй полiцейський за вбивство колишнього президента Сербiї Iвана Стамболича дiстав 20 тисяч нiмецьких марок. Або, працiвниковi полiтичної полiцiї, котрий повiдомив вбивцям коли прем’єр Джинджич виїхав з будинку резиденцiї, органiзатори замаху заплатили 1200 євро. Одна газета з цього приводу саркастично зазначає, що повiй у Сербiї перепродають за двi тисячi євро, а голову уряду продали на половину дешевше.

Парламент Сербiї у вiвторок призначив нового голову Верховного суду та нового головного прокурора. Ухвалений Закон з питань iнформацiї та внесено низку доповнень до законiв, якi стосуються органiзованої злочинностi. Ухвалений кодекс полiцейської етики.

У зверненнi до громадян виконувачка обов’язкiв президента Сербiї Наташа Мичич, зокрема, нагадала, що окремi особи в iм’я Сербії скоїли злочини над невинними й беззахисними громадянами сусiднiх країн. Вона зазначила: “Цей грiх не повинен упасти на наших дiтей і на майбутнi поколiння. Завершiмо й цю роботу, мирно й цивiлiзовано, але рiшуче й без зволiкання, з дотриманням процедури, права на оборону й в чесних процесах”. Нiхто з сербських урядовцiв досi так вiдверто не сказав, що треба судити воєнних злочинцiв.

Прем’єр-мiнiстр Зоран Живкович попередив, що розпочнуться й розслiдування у зв’язку з порушенням закону в дiлянках господарства, фiнансiв, пiратського виробництва компакт-дискiв тощо. Урядовцi стврджують, що буде ухвалений і закон про конфiскацiю майна злочинцiв та iнших порушникiв закону. Вони висловлюють упевненiсть, що полiцiя й правосуддя пiсля чисток, якi проведені останнiм часом, спроможнi служити державi, а не структурам колишнього режиму.

Громадяни, як повiдомляють мас-медiа, вiтають скасування надзвичайного стану й одночасно вимагають вiд влади продовжити боротьбу проти злочинцiв, котрi в минулому фактично були тiньовою владою у Сербiї.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG