Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Сербiї постановив продати державну нафтову компанiю росiйському “Лукойлу”. Хорватська компанiя IНА попереджає, що “Беопетрол” нелегально привласнив її майно й вимагає призупинити процес приватизації


Михайло Рамач Уряд Сербiї постановив продати державну нафтову компанiю росiйському “Лукойлу”. Хорватська компанiя IНА попереджає, що “Беопетрол” нелегально привласнив її майно й вимагає призупинити процес приватизації

Белград, 5 вересня 2003 – Сербський мiнiстр приватизацiї Олександр Влахович минулого тижня заявив, що 80 % акцiй компанiї “Беопетрол” стане власнiстю росiйського “Лукойлу”, який на мiжнародному тендерi запропонував найвищу цiну: 117 мiльйонiв євро готiвкою та 85 мiльйонiв iнвестицiй упродовж наступних п’яти рокiв.

Хорватська державна компанiя IНА вiдразу заявила, що сербська сторона свого часу, на початку воєнних дiй, привласнила велику частину її майна. Керiвник IНА Томислав Драґичевич каже: “Йдеться про наше майно, й нiхто не має права продавати його. У разi, якщо приватизацiю “Беопетролу” не буде призупинено, вимагатимемо мiжнародного арбiтражу”. Драґичевич нагадує, що мiжнародний арбiтраж торiк присудив його компанiї її колишнє майно у Косовi, яке свого часу також привласнила сербська компанiя.

У Белградi вiдхиляють такi твердження й кажуть, що подiл майна проведений на пiдставi чинного законодавства. Представник “Беопетролу” додав, що хорватська компанiя в час розвалу колишньої Югославiї привласнила велику кiлькiсть сербської нафти та кiлька десяткiв об’єктiв, що розташовані на територiї Хорватiї.

Представники “Лукойлу” досi не виступали з цього приводу. Представник угорської компанiї “Мол”, яка також брала участь у тендерi, тим часом виявив готовнiсть купити акцiї сербської компанiї у разi, якщо росiяни вiдмовляться вiд купiвлi. А “Мол” кiлька мiсяцiв тому став власником 25 % хорватської компанiї. Отож, могло б статися, що сербськi й хорватськi нафтовики з’єднаються пiд угорським прапором.

Хорватська IНА офiцiйно запропонувала сербському мiнiстровi приватизацiї обговорити справу ранiше нiж “Беопетрол” укладе угоду з “Лукойлом”. Посол Хорватiї у Белградi Давор Божинович висловлює упевненiсть, що суперечливi питання буде врегульовано “згiдно з правовими й цивiлiзованими нормами”.

Наступного тижня з першим офiцiйним вiзитом до Белграда має прибути президент Хорватiї Стiпе Месич. У складi хорватської делегацiї ймовiрно будуть i представники нафтової компанiї. На пiдставi тону, яким про суперречку пишуть белградська й загребська преса оглядачi роблять висновок, що сторони готовi шукати компромiсу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG