Доступність посилання

ТОП новини

Щодо ситуації довкола острова Тузли.


Володимир Притула Щодо ситуації довкола острова Тузли.

Симферополь, 21 жовтня 2003 – Скандал довкола острова Тузли в Керченській протоці викликає серйозну стурбованість у Криму. Тут створено спеціальний штаб на чолі з кримським прем’єром Сергієм Кунициним, який займається координацією дій владних структур України і Кримської автономії в Керченській протоці. А в середу кримські депутати планують ухвалити спеціальне звернення з приводу ситуації, що виникла довкола Тузли.

Як повідомили в командуванні Азово-Чорноморського напрямку Прикордонної служби України, роботи зі зведення дамби в Керченській протоці ведуться на відстані менше 300 метрів від позначки Державного кордону України. За даними прикордонників, будівельні роботи за останню добу стали більш інтенсивними, цьому сприяє хороша погода і невелика глибина Тузлинської промоїни, де зараз ведеться будівництво. Поруч з дамбою цілодобово чергують 2-3 російські військові кораблі, але невідомо, чи це прикордонники, чи судна Чорноморського флоту Росії. Неподалік перебувають українські прикордонні катери. Як очікується, у четвер-п’ятницю росіяни вийдуть на український кордон.

І ситуація, що виникла, серйозно турбує кримську владу. У вівторок кперше оприлюднив свою позицію голова Верховної Ради Криму Борис Дейч: „Я ставлюся до цього так: на період розподілу (Радянського) Союзу був визначений кордон між Росією та Україною. Росія і Сполучені Штати Америки виступали гарантами цього кордону. Думаю, що нещодавно укладені в Ялті договірні відносини не дозволять порушити українські кордони, і дамба не вийде за межі російської території, тобто більше, ніж дозволено договором”, – заявив кримський спікер Борис Дейч.

А головною темою, яку сьогодні обговорюють кримські політики і журналісти, є інформація інтернет-видань, що глава адміністрації президента Росії Олександр Волошин начебто висловив позицію Російської Федерації стосовно Тузли дослівно так: „Ніколи Росія не залишить Україні Керченську протоку. Досить того, що Крим сьогодні український… Досить знущатися з нас. Ми зробимо все можливе і неможливе, щоб відстояти свою позицію. Якщо треба, ми скинемо туди бомбу!”

Коментар глави кримського уряду Сергія Куницина був досить різким: „Я нічого не знаю про цю заяву Волошина. Але якщо вона насправді була, то це велика дурниця. На будь-яку бомбу знайдеться інша бомба. Я думаю, що не слід ховати все добре, що було напрацьоване між Україною і Росією, все, що напрацьоване на саміті СНД в Ялті. Україні та її президентові дуже важко давалося підписання ялтинських документів. І я не знаю, хто придумав цю дамбу, але вона по суті поставила на межу руйнування весь позитив, напрацьований у рік Росії в Україні, і цей рік закінчиться такою великою ляпкою. Ситуація дуже складна, і треба, щоб вистачило політичної мужності в обох сторін для того, щоб не допустити дурниць”, – заявив Сергій Куницин.

По обіді від подався до Керчі, де проводить засідання штабу з координації дій органів влади у зв’язку з ситуацією в Керченській протоці. У народі його вже прозвали „штабом оборони Тузли”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG