Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники вимагають розслідування смерті цивільних в Іраку.


Марія Щур Правозахисники вимагають розслідування смерті цивільних в Іраку.

Прага, 21 жовтня 2003 – Правозахисна організація Human Rights Watch закликає американське військове керівництво провести ретельне розслідування загибелі цивільного населення в Іраку внаслідок дій американських солдатів. У звіті, що складається з 56 сторінок, організація стверджує, що вона має докази смерті 20 цивільних від рук американських солдатів уже після того, як Вашингтон офіційно оголосив кінець бойових бій.

У дослідженні, що зветься «Уми і серця: повоєнні втрати у Багдаді внаслідок дій американських сил» правозахисники стверджують, що вони мають достовірні дані про смерть 94 осіб в іракській столиці. Жан-Поль Мартоз, представник Human Rights Watch в Брюсселі говорить, що Сполучені Штати, як головна окупаційна сила в Іраку повинні виконувати свої зобов’язання стосовно цивільного населення: «Ми занепокоєні тим, що надто часто американські солдати поводяться надмірно жорстко та нерозбірливо. Навіть у самій американській армії є люди, які висловлюють своє розчарування щодо цієї ситуації, бо вона може не дати американцям стабілізувати країну, поставити її на рейки демократії та верховенства права».

Точна кількість іракських цивільних осіб, вбитих коаліційними силами за час їхнього перебування в Іраку невідома. Представники американських збройних сил говорять, що вони не ведуть таких підрахунків, бо солдати не вбивають цивільних навмисно. Але іракська організація, що так і називається Підрахунок Тіл, говорить, що з березня по нинішній момент загинуло від 7000 до понад 9000 осіб.

Як мовиться у звіті Human Rights Watch, американські збройні сили провели лише п’ять розслідувань на високому рівні. У чотирьох випадках з’ясувалося, що американські солдати діяли «у межах правил». У п’ятому пілот гелікоптера та його командир постануть перед дисциплінарним покаранням за спробу стягнути шиїтський прапор у Багдаді, що спровокувало криваву сутичку з демонстрантами 13 серпня.

Правозахисники з Human Rights Watch розслідували кілька випадків самостійно і дійшли висновку, що американські військові застосували надмірну силу, особливо у випадку вони стріляли в людину, яка йшла з піднятими руками. Тим не менше, правозахисники говорять, що їхньою метою не є звинуватити американців у свідомому вбивстві іракців. «Ми добре знаємо, в яких умовах американським солдатам доводиться діяти в Іраку. Але ми вважаємо, що вони повинні розслідувати випадки загибелі цивільних так само, як і загибель військових. Це засвідчить, що американські військові дійсно занепокоєні поводженням своїх солдатів щодо цивільних».

Коментуючи звіт правоохоронців, речник Пентагону заявив, що «деякі небажані та неминучі випадки у будь-якому конфлікті, і смерть кожної невинної людини є сумним фактом, і нам дуже жаль». При цьому він наголосив, що американські військові дуже дбайливо оминають небезпечні ситуації та роблять максимум для того, щоб зберегти цивільні життя, інколи ціною навіть власного життя.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG