Доступність посилання

ТОП новини

Триває турне по країнах колишньої Югославiї делегацiї Держдепартаменту Сполучених Штатiв, яку очолює Марк Ґроссман. У центрi уваги розмов у Белградi, Приштинi, Скоп’є й Тиранi ситуацiя в Косові.


Михайло Рамач Триває турне по країнах колишньої Югославiї делегацiї Держдепартаменту Сполучених Штатiв, яку очолює Марк Ґроссман. У центрi уваги розмов у Белградi, Приштинi, Скоп’є й Тиранi ситуацiя в Косові.

Белград, 6 листопада 2003 – Розмови прo остаточний статус провiнцiї Косово буде можливо розпочати 2005 року у разi, якщо до того часу буде досягнено стандартiв, визначених мiжнародним спiвтовариством. Про це Марк Ґроссман заявив на завершення вiзиту до Белграда, де вiн зустрiвся з мiнiстром закордонних справ Ґораном Свилановичем, мiнiстром оборони Борисом Тадичем, прем’єр-мiнiстром Сербiї Зораном Живковичем та iншими урядовцями. Це саме американський дипломат сказав у Приштинi пiсля розмов з головою Мiжнародної адмiнiстрацiї Гаррi Холкерi та лiдерами партiй етнiчних албанцiв і представниками сербiв.

Ґроссман уточнив, що стандарти стосуються розбудови ефективних демократичних iнституцiй і правової держави, свободи пересування, повернення та реiнтеграцiї бiженцiв, ринкової економiки, сербсько-албанського дiалогу та скорочення Косовського захисного корпусу. За його словами, Сполученi Штати й мiжнародна Контактна група беззастережно пiдтримують усi заходи керiвника Мiжнародної адмiнiстрацiї щодо запровадження згаданих стандартiв. Такi його слова, на думку оглядачiв, були попередженням як албанськiй, так i сербськiй сторонi, котрi зневажливо ставляться до Холкерi й виступають за врегулювання окремих питань без його участi. Через це зрозумiло, чому пiсля розмов з американською делегацiєю албанськi лiдери не сказали анi слова про незалежнiсть провiнцiї, а серби – про повернення сербських сил до Косова.

Сербську громадськiсть тим часом хвилює фотографiя групи албанських бойовикiв з вiдрубаними людськими головами, яку оприлюднила газета “Вечернє новостi”. У Белградi стверджують, що йдеться про голови сербських вiйськових. Албанськомовна преса повiдомляє, що йдеться про фотомонтаж. Мiжнародна полiцiя проводить слiдство. Сербський мiнiстр юстицiї Владан Батич вiд мiжнародних iнституцiй у Косовi вимагає розпочати слiдство у зв’язку iз злочинами над сербами, до яких були причетнi повстанськi вождi Хашим Тачi, Аґiм Чеку та Рамуш Харадiнай. Батич стверджує, що Белград зiбрав десятки тисяч документiв та iнших доказiв щодо злочинiв, скоєних нинiшнiми косовськими полiтичними дiячами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG