Доступність посилання

ТОП новини

До Державного музею Іраку повертаються шедеври древнього мистецтва.


Мирослава Гонгадзе До Державного музею Іраку повертаються шедеври древнього мистецтва.

Вашингтон, 13 листопада 2003 - Понад 800 предметів мистецтва повернулися до Іраку. Серед них цінності, що належать періоду 9 століття до нашої ери. Операцію з повернення історичних реліквій здійснили спільно американські і іракські правоохоронні органи за допомогою Інтерполу.

На початку війни з іракських музеїв та бібліотек було викрадено понад 170 тисяч предметів мистецтва, що складало 80 усіх історичних цінностей цієї країни. У Багдадському історичному музеї зберігалась найбільша у світі колекція древньої культури Межиріччя. Тоді пропали такі безцінні експонати, як таблички із законами царя Хамурапі чи настаріші у світі музичні інструменти. Пограбування іракських музеїв називали більшою культурною катастрофою людства, ніж культурна революція в Китаї чи знищення церков та ікон більшовицьким режимом.

У квітні цього року на присвяченій цій проблемі конференції ЮНЕСКО в Парижі фахівці ухвалили рішення скласти спеціальні каталоги викрадених цінностей. Була створена також оперативна група, вповноважена затримувати підозрюваних у викраденні історичних реліквій чи їх перепродажі. За створеними каталогами Інтерпол в кооперації з правоохоронними органами Іраку та Федеральним Бюро розслідувань США розпочали пошук предметів історії. Великі історичні музеї світу погодились купувати викрадені цінності і повертати їх Іракському музею. Тоді ж іракська влада оголосила амністію, щоб спонукати людей віддавати викрадені цінності.

Сьогодні частина культурних реліквій повернулась до Багдадського музею. Але фахівці кажуть, що багато безцінних предметів, що документують багато тисячоліть розвитку людської цивілізації, вже осіли у приватних колекціях і безповоротно втрачені.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG