Доступність посилання

ТОП новини

ЄС пропонує Україні і Росії звернутися до Гаазького суду: коментар Романа Шпека.


Славко Волинський ЄС пропонує Україні і Росії звернутися до Гаазького суду: коментар Романа Шпека.

Брюссель, 19 листопада 2003 року.

Славко Волинський

Цієї середи Європейський Союз оприлюднив заяву, в якій мовиться, що у випадку, якщо Україні і Росії не вдасться врегулювати проблему стосовно української коси Тузли шляхом двосторонніх переговорів, то з цією проблемою сторони можуть звернутись у Міжнародний суд в Гаазі. Дипломати зазначають, що нинішня заява ЄС стала відповіддю на звернення українських дипломатів до керівництва ЄС вивчити проблему стосовно коси Тузли.

Варто зазначити, що напередодні нинішньої заяви ЄС стосовно коси Тузли місія України при ЄС розповсюдила серед усіх міжнародних установ Євросоюзу прес-реліз щодо становища, яке склалося в Керченській протоці. Таким чином проблема стала об’єктом уваги усього ЄС.

Роман Шпек, коментуючи заяву ЄС, відразу звернув увагу на те, що у своєму документі ЄС зазначає, що конфлікт виник у зв’язку з будівництвом російською стороною дамби в Керченській протоці до української коси Тузли. “Тобто у ЄС, – ще раз наголосив Роман Шпек, – не виникає сумніву, що коса Тузла належить Україні”. А щодо звернення сторін до Міжнародного суду в Гаазі, то глава української місії при ЄС говорить так.

Роман Шпек

Звернення в Міжнародний суд в моєму особистому сприйнятті – це як посилання на те, що тільки суд або тільки правове рішення може бути об’єктивним, а всі інші політичні, фінансові, довколаполітичні, довколафінансові, довколавиборні аспекти повинні бути відкинуті.

Я не думаю, що в Україні, або в Росії, чи тут, в Брюсселі, чекають якомога скорішої передачі справи до Гаазького міжнародного суду. Але верховенство права повинне оволодіти умами переговорних сторін при розгляді цього питання.

Славко Волинський

На завершення Роман Шпек додав, що завтра в нього планується зустріч з послом Італії, яка нині головує в ЄС. І він від імені офіційного Києва подякує ЄС за підтримку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG