Доступність посилання

ТОП новини

Парламентська комісія Сейму Литви займається редагуванням висновку щодо можливих загроз національній безпеці, президент і прем’єр запланували свої візити – один до Вашінгтона, другий до Брюсселя.


Альгімантас Літвінас Парламентська комісія Сейму Литви займається редагуванням висновку щодо можливих загроз національній безпеці, президент і прем’єр запланували свої візити – один до Вашінгтона, другий до Брюсселя.

Вільнюс, 27 листопада 2003 – У Вільнюсі вже впродовж місяця триває протистояння між двома владами – президентом і парламентом. Так звана четверта влада - преса - настроєна переважно проти президента, майже щодня публікуються нові сенсаційні матеріали. Тепер президентська інституція в Литві стає ще слабкішою, хоча й без того країна за конституцією є парламентською республікою.

Сьогодні сенсацією в литовських часописах є дані про угоду російською мовою між президентом Роландасом Паксасом і його найщедрішим спонсором - мільйонером Юрієм Борисовим, яку було знайдено під час обшуків у приватних будинках мільйонера. Згідно з цим документом, автентичність якого ще не доведена, Юрій Борисов міг вимагати в керівника держави 18 млн. доларів США за невиконання обов’язків перед спонсором.

Президент Паксас сьогодні відмежувався від будь-яких документів про його уявні обов’язки перед спонсорами виборчої кампанії. Він також відмовився прибути на засідання спеціальної парламентської комісії з розслідування загроз для національної безпеки і публічно відповісти на її питання. Замість цього Паксас вибрав тактику зустрічей з виборцями в районах Литви, які для нього організують місцеві відділення створеної ним партії ліберал-демократів.

Сьогодні президент від імені державної оборонної ради звернувся до керівництва генеральної прокуратури, поліції, департаменту держбезпеки та згаданої парламентської комісії з вимогою представити йому увесь наявний матеріал, пов’язаний з можливиими загрозами для національної безпеки. Парламентська комісія на чолі з депутатом Сакаласом тепер збирається закінчити редагування свого висновку до вівторка.

Прем’єр-міністр Альгірдас Бразаускас у протистоянні президента і парламентської комісії займає стриману позицію. Сьогодні відбулася зустріч президента Паксаса з прем’єром Бразаускасом. Домовилися, що президент республіки все ж таки відправиться 8 грудня з офіційним візитом до США, тим часом на саміт у Брюселі 12-13 грудня поїде глава уряду.

Також йшлося про те, що Литва матиме свого представника в цивільній адміністрації Іраку. Пем’єр Бразаускас сказав після зустрічі з президентом:

“Литві треба мати власного представника в Іраку, який представлятиме Литву на політичному, а можливо, й на практичному рівні – маю на увазі участь у відбудові Іраку, фінансуванні, отриманні конкретних проектів для наших будівельників чи якихось інших наших установ”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG