Доступність посилання

ТОП новини

Журнал “Впрост” про Україну: “Губернія Черномирдіна”.


Володимир Павлів Журнал “Впрост” про Україну: “Губернія Черномирдіна”.

Варшава, 1 грудня 2003 - У сьогоднішньому номері польського щотижневого журналу “Впрост” з’явилася стаття під назвою “Губернія Чорномирдіна”. У статті мова йде про актуальну ситуацію засобів масової інформації в Україні. Сама ж поява цього тексту є наслідком співпраці польського щотижневика із британським часописом “The Times”, котрі, як зазначається у підназві, “досліджують Україну олігархів”.

Головними співрозмовниками авторів статті, польського та британського журналістів, виступають бізнесмен Вадим Рабинович, редактор газети “Дзеркало тижня” Володимир Мостовий та донька загиблого нещодавно дніпропетровського журналіста Володимира Єфремова – Юлія. Отже, стаття, всупереч її назві, стосується ситуації, в якій опинились українські засоби масової інформації в цілому, а зокрема описує історії смерті низки українських журналістів, які мали місце упродовж останніх років. Всього, за даними журналу, таких смертей за час державної незалежності України було 17. Окрім випадку Володимира Єфремова, у статті згадується про Георгія Гонгадзе, Ігоря Александрова, Сергія Набоку, Михайла Коломийця та Олександра Кривенка.

Що стосується оцінки актуальної ситуації в Україні, то автори статті воліють цитувати своїх українських співрозмовників. “У вас ті, хто не платить податків і не декларує джерела прибутків, є злочинцями, а у нас героями”, – говорить Вадим Рабинович. На його думку, ситуацію в Україні може оздоровити лише розумний натиск із-за кордону. Сам же Вадим Рабинович, як сказано у статті, збирає команду журналістів, які б не боялися говорити правду про зв’язки політики і бізнесу.

На підтвердження того, що українські журналісти бояться говорити правду, “Впрост” наводить результати опитування, проведеного одним із київських аналітичних центрів, у яких 62% журналістів твердять, що їхні тексти цензуруються, а 57 % визнали, що отримували від керівництва списки з прізвищами політиків, яких не можна критикувати.

Наші журналісти, як сторожові собаки, цитує журнал Володимира Мостового. Вони захищають не демократію, а тільки тих, на кого працюють, сказав головний редактор “Дзеркала тижня”. На думку пана Мостового, ситуація в Україні не зміниться, поки політика не буде відділена від бізнесу.

Варто ще зауважити, що між змістом статті та його заголовком “Губернія Черномирдіна” існує певна невідповідність. Ім’я російського посла в Україні потрапило в назву тільки через цитату, якою завершується стаття, а саме: “Віктор Черномирдін у даному нам інтерв’ю висловив своє кредо: для нього Україна є і залишиться частиною Росії”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG