Доступність посилання

ТОП новини

Америка і Росія сперечаються за вплив на Грузію.


Мирослава Гонгадзе Америка і Росія сперечаються за вплив на Грузію.

Вашингтон, 3 грудня 2003 - Представницька американська урядова делегація сьогодні прибула до Тбілісі. Сполучені Штати та європейські держави підтримали зміну влади в Грузії. Європейська Комісія ухвалила рішення виділити 2 мільйони євро на підготовку президентських виборів у цій країні, які призначені на 4 січня 2004 року. Організація з Безпеки та співробітництва в Європі на своєму засідані вчора також ухвалила рішення виділити понад 5 мільйонів євро на підготовку нових президентських та парламентських виборів у Грузії.

До складу американської делегації, що прибула сьогодні до Тбілісі, входять представники Білого дому, державного департаменту, міністерства юстиції США та ще низки американських відомств. Другий заступник державного серетаря США Лін Паску, який очолює делегацію, заявив, що вони прибули в Грузію, щоб краще зрозуміти потреби та складнощі цієї країни. Виступаючи в Тбілісі, Паску сказав: “Наша позиція була абсолютно чіткою і послідовною від самого початку. Ми хочемо вільних і чесних виборів в Грузії, щоб грузинський народ зміг зробити свій власний вибір. Ми хочемо виборів, у яких кожен грузин, що бере участь в голосуванні,відчував би, що він рівний у правах з усіма іншими виборцями,”- заявив голова американської делегації.

Офіційна Москва, Сполучені Штати і Європейські держави відіграють важливу роль у грузинських внутрішньополітичних процесах. Лише вчора державний секретар США Колін Пауелл зустрівся і висловив підтримку своєї країни теперішньому президенту Грузії Ніно Бурджанадзе. Водночас офіційна Москва ігнорує вимогу ОБСЄ вивести свої війська з цієї закавказької республіки і, за оцінками спостерігачів, надає підтримку лідерам грузинських регіонів, які з застереженням дивляться на нове тбіліське керівництво. Так,виступаючи вчора в Москві, лідер Аджарії, регіону, територією якого проходять основні магістралі, що з’єднують Грузію з Чорним Морем, Аслан Абашидзе заявив, що вибори президента Грузії необхідно перенести на червень. “У такі терміни вибори такого високого рівня не проводяться. До виборів необхідно детально готуватись. А якщо ми хочемо влаштувати черговий фарс, тоді будь ласка. Якщо вони не перенесуть вибори, то ми не будемо брати в них участі,”- заявив Абашидзе.

Відсутність Аджарії у виборах означатиме їхню нелегітимність, кажуть фахівці.Але Михайло Саакашвілі, лідер грузинської опозиції, який має на сьогодні найбільше шансів перемогти на виборах, намагається балансувати між Заходом та Москвою. Він заявляє, що Тбілісі потрібні нормальні відносини з Росією і постійний діалог. Але суперечка між США та Москвою за вплив на Грузію триває. Вже в кінці цього тижня після американської офіційної делегації в Тбілісі очікують міністра оборони США Доналда Рамсфелда.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG