Доступність посилання

ТОП новини

Угорські миротворці продовжуватимуть свою місію в Іраку.


Василь Плоскіна Угорські миротворці продовжуватимуть свою місію в Іраку.

Угорщина, 17 грудня 2003 – У вівторок в міністерстві оборони Угорщини відбулося засідання парламентської комісії з питань оборони. Зокрема, розглядалась пропозиція консерваторів відкликати угорський миротворчий батальйон з Іраку. Але більшістю голосів члени цього комітету висловились проти такого рішення.

На поверненні угорського військового контингенту (понад 300 осіб) наполягали депутати опозиційного Угорського демократичного форуму. У цьому питанні з ними раніше були солідарні молоді демократи від консервативної партії ФІДЕС. Однак після серії консультацій та обговорень на цю тему проурядові ліво-центристські партії голосували проти відкликання на батьківщину угорських миротворців. А колишні союзники демфорумівців - молоді демократи - у вівторок під час голосування утрималися. Таким чином, угорські підрозділи продовжать миротворчу місію в Іраку. В цій країні вони перебувають з середини літа поточного року.

У свій час до парламентського комітету з питань оборони звернувся керівник фракції Угорського демократичного форуму Карой Герені. На його думку, угорським миротворцям небезпечно далі залишатися в Іраку, адже там тривають бої і ще далеко до початку стабілізаційних процесів. Крім того, Герені каже, що угорські військові виконують не тільки гуманітарні завдання. А саме про це йшлося в заяві уряду Угорщини, коли він переконував парламент на початку літа проголосувати за відправку миротворчого батальйону, нагадує депутат.

Однак, як зазначено в одному з рішень угорського кабінету міністрів, в Іраку зараз немає стану війни. Отож угорські підрозділи можуть продовжувати службу на території цієї країни, поінформував у вівторок членів парламентського комітету представник міністерства оборони Угорщини Імре Іванчик. Гонведи, тобто солдати, й надалі братимуть участь в операціях з надання гуманітарної допомоги й стабілізаційних акціях. Проте член цього комітету від Угорського демократичного форуму Петер Каршаї не погоджується з такою думкою. Він стверджує, що в Іраку спостерігається активізація збройного опору, й ніхто не знає, коли наступить мир.

Тим часом 16 грудня в іншому угорському міністерстві - МЗС - перед членами парламентської комісії в закордонних справах виступили посли США й Великої Британії. Американський посол Джорж Герберт Уолкер, наприклад, високо оцінив партнерські зусилля Угорщини в антитерористичній боротьбі, зокрема, в Іраку. За словами дипломата, союзники планують передати владу до рук іракського уряду вже у 2004 році. Джон Ніколс, посол Англії, зі свого боку наголосив, що лейбористський уряд всіляко допомагатиме Угорщині в процесі вступу до Євросоюзу.

До речі, на цій зустрічі глава парламентського комітету в закордонних справах Жолт Неймет (опозиційний Союз молодих демократів - ФІДЕС) запевнив присутніх, що його партія не підтримає в парламенті пропозицію щодо дострокового відкликання угорських миротворців з Іраку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG