Доступність посилання

ТОП новини

Різдвяні традиції будапештців.


Василь Плоскіна Різдвяні традиції будапештців.

Угорщина, 24 грудня 2003 – В угорських католиків і протестантів сьогодні Різдвяний Святвечір – Сéнт éште. З року в рік його проводять переважно в родинному колі, як і в Україні. Щоправда, у великих містах Угорщини, й особливо в Будапешті, чимало городян відзначають прихід католицького Різдва серед друзів.

Ця нова святкова традиція з’явилася в будапештців не без допомоги такого явища, як урбанізація (процес зростання й підвищення ролі міст у політичному й культурному житті суспільства). Такий звичай поширений серед студентів, робітників і взагалі - міської молоді. Днями соціологічна служба “Szonda Ipsos” провела опитування поміж будапештців. Соціологи, зокрема, цікавились, як столичні мешканці святкують нині Різдво. Про результати такого дослідження варто розповісти докладніше.

Для більшості опитаних жителів Буди і Пешта ( кілька століть тому ці райони угорської столиці були навіть окремими містами) ця пора символізує любов між близькими і родинне єднання. Втім, не забувають респонденти і про стомлюючі походи в магазини за святковою провізією і подарунками для своїх домочадців. 10 а то навіть і 15 відсотків з числа опитаних кажуть, що передсвяткова біганина украй виснажила їх. Звісно, зменшився і вміст їхніх гаманців від дорогих подарунків. У середньому на них пересічний будапештець витрачав приблизно по 30 тисяч форинтів ( понад 145 доларів США). Помножте цю суму на множник 4 або 5, і матимете середньостатистичну зарплату угорців. Тому не дивно, що деякі з них вважають Різдво дорогуватим задоволенням. Щоправда, так буває тільки один раз на рік, і подібних буркотунів все-таки менше, ніж городян з широкою натурою.

Столичні мешканці часто посилають своїм близьким поздоровлення зі святом за допомогою мобільних телефонів ( так звана система SMS, як одна з функцій пристрою ) та електронної пошти. У провінції ж надають перевагу більш традиційним поштовим карткам. Між тим 64 % опитаних будапештців вітали родичів і знайомих поштою, одна третина обрала для цього SMS-ні послання, і тільки 10% використали інтернет.

Три чверті опитаних будапештців визнали себе людьми віруючими. Однак на Святвечір і під час Різдва піде до церкви хіба кожний четвертий з них.

Традиційного Різдва з ялинкою, святковими домашніми стравами і колядками дотримуватимуться переважно родини, де є малі діти. Одинокі мешканці мегаполісу, як стверджують соціологи “Сонда іпсос”, відзначають прихід цього свята інакше: в кафе, ресторані, на концерті тощо. Молоді подружні пари нерідко купують до свого святкового столу вже готові тістечка або овочеві чи м’ясні напівфабрикати. Вони ж прикрашають вдома ялинку радше з міркувань моди, ніж дотримуються традиції батьків. Сьогодні нерідко молодь влаштовує на Святвечір велелюдні домашні вечірки, чого раніше ніколи не було.

Опитані будапештці цими днями у переважній більшості купували до своїх помешкань штучні ялинки. Втім, чимало покупців орендували на спеціальних прокатних пунктах живі ялинки в горшках, і це, на думку соціологів, теж є новою прикметою різдвяних свят. Фактом є й те, що в столиці ліпше вміють використовувати наявні технічні можливості для організації родинного чи колективного свята, ніж у провінції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG